Whatsapp Whatsapp
telefon Hívj most

Húgycső betegségei

MI AZ URETRA-ERŐ?

A húgycső szűkület az a keskeny csatorna, amely lehetővé teszi a vizeletürítést a hólyagból a testből.

MI AZ URETRA-ERŐSÉG OKAI?

A húgycső szűkület a trauma, a korábbi gyulladásos betegségek, egyes műtétek és szabálytalan húgycső-beavatkozások következtében kialakuló hegszövet miatt következik be.

MILYEN KOCKÁZATI TÉNYEZŐK VEZETIK AZ URETHRAL SZIGORLATOT?

Nemi úton terjedő betegség (visszatérő húgycsőgyulladás) Az
ágyéki területet
érintő traumák Bármely instrumentális beavatkozás a
húgycsőbe (katéter, cisztoszkópia) Veleszületett rendellenességek (szűkület lányoknál a húgycső csúcsán, szelep a húgycső elején fiúknál)

MI JÖN AZ URETHRA FÁJLOS BETEGEKHEZ?

A vizelet elvékonyodása, a vizelet áramlásának csökkenése, égés a vizeletben, képtelenség a vizeletet teljesen kiüríteni

MILYEN VIZSGÁLATOK VÉGZIK EL A GYAKOROLT URETHRAL SZIGORÚ BETEGEKBEN?

A vizsgán; Gyenge vizeletáramlás, gyulladásos váladék, érzékeny és kipirosodott pénisz kimutatható.
Számítógéppel vezérelt ürítési mérést, úgynevezett uroflometriát végeznek a betegeknél, és megmérik az ürítés után a vizeletzsákban maradt vizelet mennyiségét.
Teljes vizeletelemzést, vizelettenyésztést, és feltételezett esetekben teszteket végeznek a nemi úton terjedő betegségekre.
A cisztoszkóppal a vizeletcsatorna teljesen látható, és a szűkület területe megérthető.
A stenosis gyógyszeres húgyúti röntgenfelvételekkel is kimutatható.

MI TETT AZ URETHRA TÖRZS KEZELÉSÉBEN?

A húgycső szűkületének kezelése a szűkület területének endoszkópos vizualizációján és a szűkület kiterjesztésén alapszik, ha érzéstelenítéssel hideg késsel vágja. Ehhez más metszésenergiás technikák is alkalmazhatók. Az elv ugyanaz. A szondát kissé hosszabb ideig tartják a betegeknél, és a betegeket havonta egyszer kontrollra hívják, majd 2-3 havonta egyszer, legalább 3 éves megnagyobbodás esetén. Ellenkező esetben a bővítés sikertelen lesz. Teljes lezárás vagy repedés esetén a vizeletcsatornát nyílt műtéttel rekonstruálják.

Melyek azok a helyzetek, amelyek összetéveszthetők a húgycső merevségével?

Az öregedéssel a nőknél az ösztrogénhiány miatt vizelési nehézség alakul ki, amelyet gyakran elhanyagolnak. Ez az esemény idős nőknél vizeletinkontinenciát is okozhat. Megfelelő nőgyógyászati ​​és hormonális vizsgálatokra van szükség az urethral diverticulum vagy a szegfű tekintetében.

Idősödő férfiaknál a húgycső szűkületei összetéveszthetők a növekvő prosztata mirigy betegségekkel, ezért gondos urológiai vizsgálat szükséges.

MILYEN AJÁNLÁSOK AZ URETHRAL SZIGORLAT VÉDELMÉHEZ?

Kerülni kell a gyanús nemi közösülést, vagy be kell tartani a szükséges védekezési módszereket.
A szűkületet korán kell észrevenni, és a lehető leghamarabb kezelni.
Normális esetben a vizelet áramlásának legalább fél méterrel előre kell lennie, és a vizeletet teljesen ki kell üríteni.