Whatsapp Whatsapp
telefon Hívj most

A here torziója

A herék torziója nagyon fontos herékérzés. Ebben a betegségben a spermatikus zsinór, amely a herék ereit tartalmazza, maga köré csavarodik, a spermatikus erek nem képesek vért szállítani, és ha ezt az állapotot korán nem korrigálják, a herék nekrózisa (gangréna). A torziós kockázat nagyon magas az ereszkedés nélküli herékben. A serdülőkorban a tosion gyakoribb, mint valaha.

A here torziója kétféle módon fordul elő:

  1. Intravaginális torzió: Ez a here és az epididymis tunica vaginalis (a herét körülvevő membrán) torziója. Általában pubertáskor látható. Ez általában kétoldalas.
  2. Az extravaginális torzió többnyire újszülötteknél tapasztalható.

 

Klinikai eredmények

A here torziója nagyon sürgős kép.

Általában hirtelen (főleg alvásból ébredve) here- és ágyékfájdalom, hányinger és hányás jelentkezik.

A here eldöntése álló gyermeknél, nem pedig felülről lefelé növeli a torzió lehetőségét. A herék és az epididymák érzékenyek. A gyermekzsákok nem akarják megérinteni őket. A herét, amely általában a tasak alatt van, a forgás eredményeként a felső részre húzzák, és a herében fellépő fájdalom növekedése (Prehn-jel) támogatja a torziót.

Gyakran fordul elő hydrocele és ödéma torzióval.

 

A here torziós differenciáldiagnosztikája

A herék torzióját leggyakrabban összetévesztik az orchitiszel és az epididymitisszel. A differenciáldiagnosztika elvesztése a herék elvesztését eredményezheti. Ezért gyorsan kezelni kell.

A történetben; az esemény hirtelen bekövetkezésekor az érintett heréje magasabb és vízszintes helyzetben helyezkedik el, mint az ellenoldali herék, az epididymák általában nem tapinthatók ki a vizsgálat során, a váladék hiánya, a vizeletben nem égett meg, a prehn jel hiánya és a láz hiánya volt, és MINDIG LETTENEK KÉPEK valójában arra kellene ösztönöznie az orvost, hogy gondolkodjon a torzió mellett.

Doppler ultrahangvizsgálat és here szcintigráfia; A herék és az epididymis véráramlását a. Torzióban; A véráramlás súlyos csökkenése ellenére fokozott véráramlás figyelhető meg orchitis és epididymitis esetén. Ezek az adatok nagyon fontos kritériumok a végleges diagnózis felállításához.

 

A here torziós kezelése:

A torzió nagyon sürgős kép. Normális esetben, ha nincs komoly késedelem, amikor a beteg először jelentkezik (az első 4 óra nagyon fontos), az orvosnak meg kell próbálnia helyreállítani a manuálisan visszaadott herét (DETORECTION). Az ideális megközelítés a heréknek a tasakokban történő rögzítése (rögzítése) műtéttel, választható körülmények között a detoráció után.

 

4 ÓRÁT meghaladó esetekben:

A herét és az epididymust sürgősségi műtéti beavatkozással vizsgálják (fedezik fel), amelyet a táskák felett kell végrehajtani, vagy be kell metszeni az ágyékot.

Ha életben vannak, akkor a herét és az epididymát rontják és rögzítik a zsákban. Ha gangrenosak, mint a fenti képen, akkor teljesen eltávolítják őket (ORŞIO EPIDIDIMECTOMY). Mivel a torziót okozó rendellenesség a másik herében is előfordulhat, a szemközti oldalon található herék ugyanebben a munkamenetben a herezacskóba is rögzülnek.