Whatsapp Whatsapp
telefon Hívj most

Testis-Epididymis

MI VARICOCELE?

Ez egy visszérbetegség, amely a vénák (plexus pampiniformis vénák) ráncainak előrehaladott megnövekedése és növekedése következtében jelentkezik, amelyek a herék piszkos vérét a szív felé viszik.

Milyen betegségeket okozhat VARICOCELE FÉRFIAKBAN?

A varicocele általában addig nem okoz fizikai panaszokat, amíg el nem éri a nagyon súlyos dimenziókat. Előfordulhat, hogy előrehaladott varicocelesben panaszokat okozhatnak, például fájdalmat, zsugorodást és teltséget a herékben. A varicocele néha tompa fájdalmat okozhat az ágyékban és húzó érzést okozhat a herében. A fájdalom fokozódik, ha hosszú ideig áll, és fekve csökken.

Néhány varicocele-betegségben szenvedő férfiban azonban fizikai kényelmetlenség nélkül is FERTILITÁST (nehéz gyermekvállalást okoz). A meddőségben szenvedő férfiak körülbelül 40-50% -ának van varicocele.

Melyik oldal a leggyakoribb a varicocellák elhelyezkedésében?

A varicocele gyakoribb a bal oldalon. Ritkán látható egyedül a jobb oldalon, és gondosan meg kell vizsgálni, különösen a jobb vesedaganatok esetén. A varicocele kétoldalú lehet a betegek 10% -ában.

MILYEN VIZSGÁLATOT KELL ELVÉGZNI A VARICOCELE-DIAGNÓZISBAN?

A varicocele kimutatására a petefészkek és a herezacskó színű Doppler ultrahangvizsgálattal kerül sor. SPERMİOGRAM tesztet kell kérni minden varicocele-ben szenvedő betegnél (ha a beteg nem érte el a pubertást) az esetleges herekárosodás vizsgálata érdekében. A spermiogram részleteit a Meddőség tárgyalja. Gyermekkorban a hereméretet szorosan ellenőrizni kell térfogatmérő eszközökkel.

Hogyan kell megtervezni a kezelést VARICOCELE-ben?

Nincs szükség kezelésre fájdalommentes varicoceles, nem szűkülő herék és / vagy gyermekes házas férfiak varicoceles kezelésében. Műtéti kezelésre van szükség, ha a varicocele fájdalmat okoz, ha a herák zsugorodást és meddőséget okoznak.

Minél előbb elvégzik a műtétet, annál hamarabb megelőzik a heresejtek károsodását.

Hogyan hajtják végre a varicocella műtétet?

A varicocelectomia műtét könnyen elvégezhető az ágyék területének helyi érzéstelenítésével vagy a gerinc érzéstelenítéssel a deréktól vagy az általános érzéstelenítéstől. A műtétet egy kis bemetszéssel végezzük az ágyék területén. A visszéreket megkötik és levágják. Ez egy egyszerű műtét, és általában nem igényel kórházi kezelést, de ez egy olyan műtét, amelyet nagyon körültekintően és optikai hurokkal kell elvégezni. A művelet körülbelül 20-30 percet vesz igénybe. Addig is ügyelni kell arra, hogy ne károsítsák a herével kapcsolatos egyéb képződményeket.

Melyek azok a bonyodalmak, amelyek varicocella-műveletként fordulhatnak elő?

Ha a varicocele műtétet nem hajtják végre gondosan és a nyirokerek meg vannak kötve, akkor komplikációk léphetnek fel, mint például a hydrocele (folyadékfelhalmozódás a here körül) és a here atrófiája, ha az ér (artéria) össze van kötve. Ebben a műtétben fontos az urológus tapasztalata.

MIKOR KELL A SPERMIOGRAMOT KORÁBBAN ELKÉSZÍTENI A VARICOCELL MŰKÖDTETÉSE UTÁN FÉRT FÉRFIEKBEN?

Mivel a készítendő spermasejt kezdete, érése és tárolása között nagyjából 90 napra van szükség, a spermasejtek rendellenességei a varicocelectomia után átlagosan 3 hónap elteltével kezdenek helyreállni. Emiatt az első spermiumvizsgálatot a műtétet követő 6. hónapban kell elvégezni.

Mennyire eredményes a műtét a varicoceli műtétben a fertőtlen ember spermafunkcióinak korrekcióján?

A spermiumtermelés javulása a műtéten átesett betegek 70% -ánál tapasztalható. Tanulmányok kimutatták, hogy a varicocelectomián átesettek kb. Minél körültekintőbb a műtét, annál magasabb ez az arány.

MI A HIDROCELLA?

A Hydrocele olyan állapot, amelyben a tasak előrehaladott mértékben duzzadt, amikor a herét körülvevő membránok között a normálnál jóval több folyadék halmozódik fel. Általában 0,5-1,0 ml folyadék van ebben a tartományban a herék kenhetőségének biztosítása érdekében. A hidrocélában ez a folyadékmennyiség 200-300 ml, néha még több is.

Hogyan diagnosztizálható a hidrocella?

A diagnózis nagyon egyszerű, mert a kép és a beteg története nagyon jellemző. A herezacskó egy- vagy kétoldalúan látható, túlzottan duzzadt és kifeszített állapotban. Tele van folyadékkal.

Tipikus rugalmasságérzet érhető el, amikor az ujját megérinti a vizsgálat. Amikor a herezacskót lámpával nézik egy sötét szobában, rózsaszínűvé válik.

MI A SPERMATOCELL / EPIDIDY CYST?

Kicsi, fájdalommentes tömegek találhatók a herén és mögött. Ez egy cisztás képződés, amelynek belsejében elhalt sperma található. Ha nagy mennyiséget nem érnek el, nincs szükség kezelésre. Ha túl nagyra nő, műtéti úton eltávolítják.

MI A TESTIS TORION MEGÁLLAPÍTÁSA? HOGYAN TÖRTÉNIK?

A herék torziója nagyon fontos herékérzés. Ebben a betegségben a spermatikus zsinór, amely a herék ereit tartalmazza, maga köré csavarodik, a spermatikus erek nem képesek vért szállítani, és ha ezt az állapotot korán nem korrigálják, a herék nekrózisa (gangréna). A torziós kockázat nagyon magas az ereszkedés nélküli herékben. A serdülőkorban a tosion gyakoribb, mint valaha.

A here torziója nagyon sürgős kép.

Általában hirtelen (főleg alvásból ébredve) here- és ágyékfájdalom, hányinger és hányás jelentkezik. A herék és az epididymák érzékenyek. A gyermekzsákok nem akarják megérinteni őket. Gyakran fordul elő hydrocele és ödéma torzióval.

Hogyan diagnosztizálják a tesztikus torziót?

A herét, amely általában a tasak alatt van, a forgás eredményeként a felső részre húzzák, és a herében fellépő fájdalom növekedése (Prehn-jel) támogatja a torziót.

 Doppler ultrahangvizsgálat és here szcintigráfia; A herék és az epididymis véráramlását a. Torzióban; A véráramlás súlyos csökkenése ellenére fokozott véráramlás figyelhető meg orchitis és epididymitis esetén. Ezek az adatok nagyon fontos kritériumok a végleges diagnózis felállításához.

HOGYAN TÖRTÉNIK A KEZELÉS A TESTIS Torzióban?

A torzió nagyon sürgős kép. Normális esetben, ha nincs komoly késedelem, amikor a beteg először jelentkezik (az első 4 óra nagyon fontos), az orvosnak meg kell próbálnia helyreállítani a kézzel elforgatott herét (DETORECTION). Az ideális megközelítés a heréknek a tasakokban történő rögzítése (rögzítése) műtéttel, választható körülmények között a detoráció után. Ha életben vannak, akkor a herét és az epididymát rontják és rögzítik a zsákban. Ha gangrenosak, mint a fenti képen, akkor teljesen eltávolítják őket (ORŞIO EPIDIDIMECTOMY). Mivel a torziót okozó rendellenesség a másik herében is előfordulhat, a szemközti oldalon található herék ugyanebben a munkamenetben a herezacskóba is rögzülnek.

MILYEN HATÉKONY TÉNYEZŐK A TESZT TUMOR KÉPZÉSÉBEN?

A pontos ok nem világos. Azonban; A herezaganatok 5-10-szer gyakrabban fordulnak elő a nem ereszkedő herékben szenvedő betegeknél, mint a szokásos esetekben.

A közelmúltban gyakran hangsúlyozzák a kromoszómaváltozásokat és az ösztrogén használatát az anyaméhben.

MILYEN FONTOSA A KORAI DIAGNOSZTIKA A TESTIS DAGANATOKBAN?

A mai fejleményekkel korai diagnózis felállításakor kielégítő eredményeket lehet elérni, és a túlélési arány 95% -ra nő.

MI A TESZT TUMOR PATOLÓGIÁJA?

A heredaganatok 95% -át csírasejtek okozzák (SEMINOMA - NEM SZEMINOMATOS).

SEMINOMA (klasszikus, anaplasztikus és spermocita)

NEM SZEMINOMATOS (Embrionális carcinoma, choriocarcinoma, sárgás tasak daganat, teratómák)

Mi az oka annak, hogy a páciens konzultáljon orvosával a TESTIS tumorban?

A herék fájdalommentes duzzanata (ritkán fájdalmas) a leggyakoribb tünet. Minden esetet heretumornak kell tekinteni, amíg az ellenkezőjét nem bizonyítják, különösen a fiatal felnőtteknél, akik ezzel a panasszal jelentkeznek. Az esetek 10% -ában az első alkalmazás ritka panaszok miatt következhet be, mint például a METASTATIC MASS (köhögéskor vérzés) miatti hempotysis, hányinger, hányás, görcsök és csonttörések. A hydrocele lelet kísérheti a tetsis daganatot, és még a fő betegséget is elfedheti.

MILYEN RADIOLÓGIAI VIZSGÁLATOT ALKALMAZNAK A TESZT TUMOR DIAGNOSZTIKÁJÁRA?

A scrotal ultrahangvizsgálatot ilyen típusú betegeknél gyorsan el kell végezni. Az ultarsonográfia nagy pontossággal meg tudja mondani a diagnózist a herében lévő tömeg formájában. Egy másik vizsgálat, amelyet el kell végezni, amikor egy tömeg kiderül az ultrahangon, a SZÁMÍTOTT TOMOGRÁFIA AZ EGÉSZ TÜDŐ ÉS TÜDŐ. Ily módon, ha létezik METASTAS, akkor az megérthető.

MILYEN VÉRVIZSGÁLAT FONTOS A TESZT TUMOR MEGHATÁROZÁSÁBAN?

(alfa feto fehérje - béta HCG (humán koriongonadotropin) - LDH (tejsav-dehidrogenáz) - placenta lúgos foszfatáz) vérvizsgálat, amelyet tumorok kimutatására használnak.

E tumor markerek (markerek) szerkezeti tulajdonságai miatt, függetlenül attól, hogy a daganat sejtes forrása szeminomás-e, vagy nem szeminomás, vagy nem szeminatómikus esetben chorio carcinoma. megkülönböztethető. Nagyon fontosak a kezelés utáni nyomon követésben is.

MI A KEZELÉS A TESTIS TUMORBAN?

A kezelés első lépése a PONTOS DIAGNOSZTIKA és AZ ÁTFOGÁS. Ehhez a herét és más perifériás elemeket (funniculus) a lehető legmagasabb pontról távolítják el az ágyékban végzett bemetszéssel. MAGAS INGUINÁLIS ORKITEKTIKA

A TELJES TEVÉKENYSÉGEK A MAGAS INGUINÁLIS ORKITEKTIKA UTÁN;
SEMINOMAS: A
korai stádiumban (I - II A seminoma) több mint 90% -ban gyógyítható RADIOTERÁPIA. Ha a sugárterápia után megismétlődik a követés, akkor kémoterápiát kell végezni. Itt különböző szerek kombinációit, például cys - platinát, vinkrisztint, bleomicint, ifoszfamidot, etopozidot (például EINHORN PROTOCOL) alkalmazzák.

NEM SZEMINOMÁK

Alacsony fázisú daganatokban:

AMERIKÁBAN: Az RPLND (a retroperitoneális nyirokcsomók boncolása (eltávolítása)) a szokásos kezelési mód; azonban a kémoterápia szoros figyelemmel kísérése és alkalmazása szükség esetén a választható kezelési alternatívák közé tartozik. A kikeményedési arány meghaladja a 80% -ot.

FEJLETT SZAKASZBAN NEM SZEMINOMÁT TUMOROK:

A kemoterápiát azonnal el kell kezdeni. A kikeményedési arány meghaladja a 60% -ot.

LEHETSÉGES A PROTÉZIS ALKALMAZÁSA A VIZSGÁLAT ELTÁVOLÁSA UTÁN?

Azok a férfiak, akiknek heréjük van, néha depresszióssá válhatnak. A herék protézise esztétikai és pszichológiai támogatásra ajánlható a betegek számára. A hereprotézis azokhoz a betegekhez kapcsolódik, akik ugyanabban a munkamenetben vagy egy másik időpontban, orchiectomiával fogadják el. A protézis szilikon golyók formájában van, akárcsak a női mellhez rögzített protézisek.