Whatsapp Whatsapp
telefon Hívj most

Kövek

MILYEN VIZETRENDSZER KŐTÍPUSOK

Kémiai szerkezetük szerint;

CaOxalate - CaPhosphate - Struvite (Mg- ammónium - foszfát) - húgysav - cisztin - xantin

Kövek radiopacitásuk szerint: (láthatóságuk közvetlen röntgenfelvételen)

CaPhosphate - CaOxalat - Struvite (radiopact)

Cisztin (féloperatív)

Húgysav - xantin (nem átlátszatlan)

MILYEN A VIZSGAKŐ MEGÁLLAPÍTÁSAI ÉS TÜNETE?

A.  Fájdalom:

A vese és a húgyutak kőfájdalmát vese kólikának nevezik. A kólikás fájdalom jellemzője, hogy nagyon súlyos és egy idő után csökken, de egy idő után megismétlődik. (Vese-kalkulusban szenvedő betegeknél a fájdalmat a vizeletelzáródás okozza.)

Hematuria (véres vizelés):

A betegeknél általában időszakos, súlyos fájdalmat kísérő durva hemturia vagy alkalmanként teaszínű vizelet (régi vérzés) jelentkezik. A legtöbb betegnél legalább mikroszkopikus hematuria alakul ki.

Fertőzés:

Az MgNH4PO4 kövek fertőzési köveket jelentenek. Proteus, pseudomonas, providencia, klebsiella és sta. Ő az inf. Minden kő társulhat az obstrukció és a pangás következtében kialakuló fertőzéssel. A választott eljárások előtt specifikus antibiotikumokat kell adni a vizeletkultúrában található mikroba ellen.

ADhat AĞRI TÁJÉKOZTATÁST A Húgyúti Rendszer köveinek elhelyezkedéséről?

Vesemedence  :

Mivel az 1 cm-nél nagyobb vese-medence kövek elzáródást okoznak az ureter átjárójában, súlyos fájdalmat okoz. A fájdalom sugárzik a szélső területre (CVA) és az ipsilaterális felső hasra (has).

Felső és középső húgycső :

A felső ureter kövek fájdalmat okoznak, amely átterjed az ágyéki (derék) régióra és a szélére, míg a középső szakasz kövei a has középső és alsó részén.

Distalis (alsó) húgycső :

Az alsó ureter kövek a herékben és az ágyékban tükröződő fájdalmat okoznak a férfiaknál, a nőknél pedig a nemi szerv (ajkak).

Az ureter intraluminális kövei (az ureter húgyhólyagon belüli része) utánozhatják e szervek betegségeit azáltal, hogy olyan cisztizmus tüneteket okoznak, mint a cystitis, a prosztatagyulladás, az urethritis, a péniszcsúcs fájdalma, gyakorisága, sürgőssége, dysuria, stranuria vagy durva hematuria.

MILYEN KOCKÁZATI TÉNYEZŐK A VIZETRENDSZER KŐKÉSZÍTÉSÉBEN?

1. Társadalmi-gazdasági tényezők: 

A vesekő betegség az ipari országokban gyakoribb.

2. Diéta: 

Telített, telítetlen zsírsavak, állati fehérjék növekednek; rost, növényi fehérje és finomítatlan szénhidrát csökkentheti a kövek előfordulását.

3. Szakma: 

Az előfordulás növekszik azoknál, akik magas hőmérsékleten dolgoznak, amely kiszáradást okozhat, és azoknál, akik kevesebb fizikai aktivitással rendelkező munkában dolgoznak.

4. Éghajlat: 

Forró éghajlat; Különösen a húgysav kiszáradáshoz vezethet, ami növeli a kövek előfordulását (lehetőségét). A forró éghajlat az embereket több ultraibolya sugárzásnak és megnövekedett vitD3-nak is kiteszi, ami növeli a belek Ca-felszívódását.

5. Családtörténet: 

A vizeletkő előfordulása növekszik azoknál, akiknél a családban előfordult kő. A családi anamnézisben szenvedők száma kétszer magasabb, mint az incidens nélkül.

7. Orvostudomány:

A kőképződés lehetősége megnő azoknál, akik magas vérnyomáscsökkentőt (triamterént), savkötőt (szilícium-dioxidot tartalmaznak), szénsav-anhidráz inhibitorokat használnak.

Hogyan diagnosztizálják a húgyúti rendszer kőbetegségét?

Fizikai vizsga:

A vese kólikában jelentkező fájdalom súlyos, és a beteg a testtartás (helyzet) megváltoztatásával próbálja csökkenteni a fájdalmat. A szisztémás megnyilvánulások a tachycardia (megnövekedett pulzusszám), izzadás és hányinger. Súlyos fájdalom jelentkezik a vizsgálat során az ágyéki régióra adott ütés formájában. 

Teljes vizeletvizsgálatban;

Makroszkopikus (látható) vagy mikroszkopikus hematuria (vérzés), a leukociták számának növekedése, amelyek a fertőzés jelei, és a kristályok, amelyeket népszerûen homoknak neveznek.

Radiológia

A vizeletvizsgálat elvégzése után mindenekelőtt közvetlen vizeletrendszeri radiográfiát (DUS) kell készíteni minden olyan betegnél, akinek kő- vagy hasonló panasza van, és a teljes hasi ultrahangvizsgálatot (USA) el kell végezni, figyelembe véve a differenciáldiagnózist. Ha ezzel a két vizsgálattal nem lehet teljes diagnózist felállítani; Urográfiát (IVP) vagy festett vagy nem festett számítógépes tomográfiát (CT) használunk.

MILYEN ENDOSZKÓPOS MŰTÉT KEZELÉSI ALTERNATÍVAK VÍZKŐKŐBETEGSÉGBEN?

Percután nephrolithotomia - litotripszia  (a vesekő törése és eltávolítása zárt rendszerrel)

- Ureteroszkópos litotripszia  (a kő törése és eltávolítása az ureterből zárt rendszerrel)

- Cystolapaxis  (a kő törése és eltávolítása a hólyagban zárt rendszerrel)  

Minden endoszkópos rendszerben az a cél, hogy minimálisan invazív módon közelítsük meg a beteget, és a lehető legegyszerűbb módon oldjuk meg a beteg problémáját. Itt, függetlenül attól, hogy hol van a bejárati út (egy kis bőrmetszéssel a vesétől vagy a húgyhólyag és a húgyhólyag külső szájánál (húgycső) a húgyhólyag és az ureter számára), a felhasznált fénytörési energiák ugyanazok (ultrahangos - elektrohidraulikus - pneumatikus - lézeres) műszerek (cisztoszkóp - ureteroszkóp - nefroszkóp). Nagyon hasonló endoszkópok, méretben.

MI AZ ESWL? Hogyan alkalmazzák?

A kezelés célja, hogy a fókuszált lökéshullámok áthaladjanak a testen és töredékekre törjék a követ, amikor a kőre kerül. Átlagosan fél órán át tartó foglalkozásokon 1000–4000 lökéshullámot lövöldöznek, és a betegek túlnyomó többsége NEM ÉRZI AZ AGRIÁT  Egyes betegeknél fájdalom léphet fel a kőtörés során, a személy érzékenységétől, vagy a kő méretétől és helyétől függően, még ilyen esetekben sem szükséges a beteg öntudata és altatása. . Az intramuszkulárisan elkészítendő fájdalomcsillapító tű elegendő lesz, és megtörhető.

A kőtöréses kezelés során a beteg önálló és beszélhet a körülötte lévő emberekkel. Mivel a kőtörési eljárást az irodai vagy poliklinikai körülmények között hajtják végre, ez nem okoz munkaerő-veszteséget. A zúzási folyamat végén a beteg képes lesz felkelni és folytatni a munkát. Az első törés után az orvos azt tanácsolja a betegnek, hogy igyon sok vizet és mozogjon. Ezután körülbelül 3 nap és 1 hét múlva a beteget kontrollra hívják. Ebben az egy hetes időszakban azt mondják, hogy a személy vizelés közben részecskéket, például palacsintát és homokot önt. Ebben az időszakban nagyon természetes, hogy a betegnek fájdalmai vannak. Súlyos fájdalom esetén a helyi melegvíz-alkalmazás (termofor - vásárlás) vagy a fürdőkádban ülés megkönnyíti a betegeket. Ha a fájdalom nem enyhül, fájdalomcsillapító injekciót vagy kúpot alkalmaznak az orvos ellenőrzése alatt.

Vannak mellékhatásai az ESWL alkalmazásnak?

Az ESWL-nek nincs sok szövődménye, ha megfelelően végzik. Ritkán okozhat vérzést a vesében, bőrkiütést és magas vérnyomásválságot. A vesefunkció rövid távon bekövetkező változásai teljesen átmenetiek. Nem okoz maradandó vesekárosodást. Megbízható technika. Terhes nőknél nem alkalmazható.

MILYEN MEGNYITOTT MŰTÉTELI ALKALMAZÁSOK a húgyúti rendszer kőbetegségében?

Fő nyitott műtéti módszerek;

* pyelolithotomia (vesekövek eltávolítása a medence renalis-ból),

* nephrolithotomia (vesekövek eltávolítása a vese parenchyma megnyitásával),

* ureterolithotomia (kő eltávolítása az ureterből),

* Cystolithotomia (hólyagkő eltávolítás)

MILYEN VÉDELMI MÓDSZEREK vannak a húgyúti rendszer kőbetegségében?

IGAZ A VÉDELMI KEZELÉSBEN !!!

A BETEGNEK NAPJÁN legalább 2 LT folyadékot kell bevennie

SEMMILYEN ÉLELMISZERET NEM KELL RENDKÍVÜL FOGYASZTANI

SOKKAL KÖLTÖZNI KELL

Olyan ételek, amelyeket nem szabad túlzottan enni

* TEJ ÉS TEJTERMÉKEK

* SZÁRÍTOTT Diófélék, mint a mogyorós pisztácia

* CSOKOLÁD

* Eper

* SZENNYEZETT ITALOK

* TEA-KÁVÉ

Azok, akik nem figyelnek a megelőzési módszerekre, 5 év alatt 50% -ban megismétlődnek (újra kialakulnak).