Whatsapp Whatsapp
telefon Hívj most

Dohányzás és urológia

Úgy gondolom, hogy a dohányzás elleni küzdelemben orvosoknak a legértelmesebb feladat a dohányzás ártalmainak minél világosabb feltárása.

Ebben a cikkben meg akartam magyarázni a pácienseim és főleg hozzátartozóik által gyakran kérdezett és kíváncsi témákat a dohányzásról, különös tekintettel az urológiával kapcsolatos betegségekre.

A "legártatlanabb" cigarettafüst tartalmának a legkíváncsibbnak kell lennie:

 • Polónium - 210 (rákkeltő)
 • Aceton (körömlakklemosó)
 • Naftalin (molyirtó)
 • Hidrogén-cianid (mérgező gázkamrák)
 • Arzén (patkányméreg)
 • Ammónia (WC-tisztító)
 • Szén (monoxid-gáz)
 • Nikotin és 3885 mérgező anyag
 • Radon (sugárzás)
 • Metanol (rakéta üzemanyag)
 • Toluol (hígító)
 • Kadmium (fém elem)
 • Bután (palackozott gáz)
 • DDT (rovarirtó szer)

'' Ilyen mérgező anyagok, különösen; Milyen károkat okozhat a vizeletürítés (vizeletürítés) rendszerében?

 • meddőség (meddőség: képtelenség gyermekvállalásra)
 • Szexuális diszfunkció férfiaknál "impotencia"
 • Urológiai rákok
 • Vese okozta magas vérnyomás
 • Inkontinencia (vizeletinkontinencia)

Meddőség (meddőség)

Milyen mechanizmus révén okozza a nikotin meddőséget?
Úgy gondolják, hogy a nikotin befolyásolja a központi idegrendszert, csökkentve a szaporodásban kulcsszerepet játszó és az agy egyes központjaiból felszabaduló GnRH hormon hatékonyságát. Bebizonyosodott, hogy bármely anyag elégetése eredményeként keletkező szénhidrogének képesek felmutatni ezeket a hatásokat azáltal, hogy megzavarják a hormontermelést szabályozó enzimek szintézisét és szerkezetét.

Milyen hatása van a fent említett rákkeltő és mérgező anyagoknak a spermiumokra?
Az említett rákkeltő és mérgező (mérgező) anyagok; a következő generációkban a férfiak kromoszóma károsodásával; Genetikai rendellenességeket okoz, növeli a spermium kromoszóma károsodásából eredő vetélés valószínűségét, és rontja a spermiumok számát és minőségét.

Férfi szexuális diszfunkció "impotencia"

A dohányzás milyen módon okoz "merevedési problémát"?
Dohányzás okozta merevedési zavar; Ez összefügg az erek szerkezetének romlásával, a nikotin blokkolja az artériás (sok oxigénnel) véráramlást a péniszben, és megzavarja a pénisz megkeményedéséért felelős vérkamrák szerkezetét. A "dohányzás egészségkárosító" nyilatkozat mellett, amelyet most a cigarettacsomagokra kell írni, kiegészült egy levél, amely szerint a dohányzás erekciós problémákat okoz egyes országokban.

Urológiai rákok

Másrészt a dohányzás komoly hatással van az urológiai rák kialakulására.

Húgyhólyagrák

Bár számos tényező (életkor, nem, faj, családi hajlam, krónikus fertőzések, festék- és bőrmunkával kapcsolatos foglalkozások) szerepet játszik a hólyagrák kialakulásában, a dohányzás az első.

Mekkora a dohányzóknál megfigyelt hólyagrák?
A húgyhólyagrák kialakulásának esélye a dohányosoknál négyszer nagyobb a normálnál (nem dohányzók). A hólyagrákos esetek 1/3-ban kiderül a dohányzással való kapcsolat. A dohányzás férfiaknál a hólyagrákos halálozásoknak körülbelül a felét, nőknél pedig 1/3-át okozza.

Hogyan befolyásolja a dohányzás a hólyagrák kialakulását?

A rák kialakulása közvetlenül összefügg a dohányzás és a füst belégzésének (bevitelének) időtartamával. Megállapították, hogy a vizeletben található nitrozamin, 2 naftilamin, 4 aminobifenil és triptofán metabolitok felelősek a hólyagrák kialakulásáért.

Ha valaki, aki hosszú ideig dohányzik, abbahagyja a dohányzást, azonnal megszűnik a hólyagrák kialakulásának kockázata?
Nem. Még akkor is, ha abbahagyják a dohányzást, a hólyagrák kialakulásának kockázata csak 20 év után normalizálódik, ami hosszabb, mint a szív- és érrendszeri betegségek és a tüdőrák időtartama.

Milyen a kapcsolat a többi húgyúti rák és a dohányzás között?

A dohányzás a legfontosabb külső tényező volt a veserákok között. 1,4-2,3-kal növeli a kockázatot. A rák kialakulása közvetlenül összefügg a dohányzás időtartamával. A dohányzás felelős a vesegyűjtő rendszer rákos megbetegedéseinek kialakulásáért is. A dohányzás különösen rontja a prognózist (a betegség lefolyását) prosztatarák esetén.

Kockázatosak-e a meddőség és a rák szempontjából azok, akiket állandóan cigarettafüstnek tesznek ki az általunk passzív dohányosoknak nevezett környezetben?
Nemcsak az aktív dohányosok, hanem azok is, akik folyamatosan ki vannak téve a cigarettafüstnek, amelyet passzív dohányosnak nevezünk, veszélyben vannak, és ezeknél az embereknél a nikotin melléktermékekkel szérumban és spermában találkoznak. Tanulmányok magas rákkeltő anyagokat találtak olyan gyermekek vizeletében, akiknek szülei dohányoznak.

A
vese által okozott magas vérnyomás és a vizeletinkontinencia összefüggése a dohányzással A dohányzás a vesék által kiváltott magas vérnyomás legfontosabb rizikófaktoraként szerepel, mint például az érelmeszesedés (az artériák megkeményedése) és a családi hipertónia kialakulásában.

A vizsgálatok kimutatták, hogy a krónikus tüdőbetegségek és a kapcsolódó köhögés "vizeletinkontinenciát" okoznak. A dohányzás a "vizeletinkontinencia" kockázati tényezőjeként bizonyult, különösen ebben a betegcsoportban.