Whatsapp Whatsapp
telefon Hívj most

Prosztatagyulladás

Bár a prosztatagyulladás kifejezés általában a prosztata gyulladását jelenti, szindrómának kell felfogni.

Az urogenitális panaszokkal (égés vizelés közben, szúrás, gyakori vizelés, éjszakai vizelés, kényszerű vizelés, deréktáji fájdalom, ágyéki fájdalom és fáradtság stb.) Szenvedő betegek 25% -ánál prosztatagyulladást diagnosztizálnak, és a férfiak 50% -ának életének bármely időszakában prosztatagyulladása van. vizsgálat alatt áll.

A betegséget okozó mikroorganizmus azonban csak az esetek 10-15% -ában mutatható ki. A leggyakoribb szer; Echerchia coli (coli bacillus) és Pseudomonas Aurogenosa.

Nagyjából többféle prosztatagyulladás létezik.
1- Akut bakteriális prosztatagyulladás
2- Krónikus bakteriális prosztatagyulladás
3-
Nem bakteriális prosztatagyulladás
3-a) Nem gyulladásos, nem bakteriális prosztatagyulladás 3-b) Nem gyulladásos, nem bakteriális prosztatagyulladás
4- Tünetmentes prosztata-gyulladás

AKUT PROSTATITISZ

Az akut prosztatagyulladás a prosztata mirigy fertőzése.
50 évnél fiatalabb férfiaknál gyakoribb.
Előfordulhat baktériummal, de néha a mikrobák nem felelősek ezért a fertőzésért.
Betegeknél; Hirtelen jelentkező közepes vagy súlyos láz, hidegrázás, derékfájás, perineális fájdalom, gyakori vizelés, hirtelen sürgősség, égő érzés vizelés közben és rossz közérzet. A húgycsőből váladék lehet. A legtöbb betegnek gondja van a vizelettel. Izom- és ízületi fájdalmak is gyakoriak.

Diagnózis: Az előzetes diagnózis a pyuria (bőséges leukociták), a hematuria (vérsejtek) és a bakteriuria (mikrobák) megfigyelésével történik egyszerű vizeletvizsgálatok során. Ha a végleges diagnózis az;
PROSTÁT FOLYADÉK VIZSGÁLATA VB3 (3 csésze teszt) VIZSGÁLAT.
A beteg először 10 ml vizeletet (VB1) tesz az 1. tálba, a 2. edényt közepes vizelet (VB2) gyűjti össze, majd az urológus egy ujjal (digitális végbél) megvizsgálja a beteg prosztatáját, és a prosztatát megmasszírozzák, és a váladékot (szekréciót) megkapják ( EPS) 3 számú lamdát gyűjtünk és a vizeletet masszázs után a 4. tartályba tesszük.
Az ereket fehérvérsejtek (leukociták) és baktériumok szempontjából vizsgálják. Ha van;
VB1: elülső húgyúti gyulladások (elülső húgycsőgyulladás)
VB 1-2-3: Cisztitis vagy felső húgyúti fertőzések
EPS és vagy VB3: prosztata eredetű fertőzés.
A tapintásban a végbélben (TR) a prosztata forró és fájdalmas, ödémával jár.
Ultrahangvizsgálaton; a prosztata mirigy látható ödémás és fertőzött.

A betegeket kórházba kell helyezni. Megkezdődik a szérum- és antibiotikum-kezelés. Ezenkívül hólyagrelaxánsokat, fájdalomcsillapítókat és gyulladáscsökkentő kezeléseket is alkalmaznak. A székrekedés megelőzése, a sok folyadékbevitel és a pihenés ajánlott a betegek számára.

Az orális antibiotikum-terápiát 30 napig kell folytatni akkor is, ha a beteg láza alábbhagy, és a panaszok megoldódnak.

Akut prosztatagyulladás, ha nem kezelik jól; prosztata tályog alakulhat ki. Bár a krónikus prosztatagyulladásban szenvedőknél az anamnézisben szereplő akut prosztatagyulladás nem gyakori, krónikussá válhat.

PROSTÁT MEGSZABADÍTÁSA

Gyakran szövődménye az akut bakteriális prosztatagyulladásnak. Ez gyakoribb a diabetes mellitus (DM) alapján.

Magas láz, cisztizmus, hematuria, húgycsőfolyás és perineális fájdalom a leggyakoribb panasz.

TR-ben: a prosztatában vannak ingadozási területek.

Diagnózis: Trans rektális ultrahangvizsgálattal (TRUS) és számítógépes tomográfiával (CT) könnyen megállapítható.

Kezelés: Hosszú távú antibiotikum + tályog kiürítése (vízelvezetés)

KRÓNIS PROSTATITISZ

Krónikus prosztatagyulladásban szenvedő betegeknél olyan tünetek jelentkeznek, mint a fájdalom, gyakori vizelés, hirtelen sürgősség, égés vizelés közben. A tűz általában nem történik meg. A végbél megérintése után (ujj prosztata vizsgálat) bőséges leukocitákat detektálnak a prosztata folyadékban. Míg a középső vizeletből készített tenyészet tiszta, a prosztata masszázs által felvett folyadék tenyészetét vagy a masszázs után vett vizelet kultúráját a prosztata ultrahangos képalkotásával diagnosztizálják. A krónikus prosztatagyulladás kezelése meglehetősen problematikus. A vizeletfertőzésben hatékony gyógyszerek krónikus prosztatagyulladás esetén nem biztos, hogy hatékonyak. 4-16 hetes trimetoprim-szulfometoxazol-kezelés 30-40% -os gyógyulást biztosít. 6-8 hónap szuppresszív antibiotikus kezelésre lehet szükség azoknál a betegeknél, akiknek a tenyészete továbbra is pozitív. Az antibiotikumok abbahagyása után azonban visszatérhet. A fertőzés terjedhet a vesékre és a nemi szervekre, például a herékre és az epididymusra. Akár férfi meddőséget is okozhat.

NEM BACTERIAL PROSTATITIS

Ez a leggyakoribb prosztatagyulladás-szindróma. Ismeretlen okból a prosztata gyulladása. Csakúgy, mint a krónikus prosztatában, vannak olyan tünetek, mint a fájdalom, gyakori vizelés, hirtelen sürgősség, égés vizelés közben. Ezeknek a betegeknek a tenyészete negatív, és nincsenek vizeletrendszeri fertőzésük. A Chlamidya Trachomatis a leggyakoribb ok ilyen betegeknél. Általában a pszichológiai érzelmek, például a szorongás és a depresszió együttesen tapasztalhatók. A doxiciklinnel vagy az eritromicinnel 2-4 hétig tartó kezelés előnyös lehet. Gyulladáscsökkentő szerek és antikolinerg szerek hasznosak lehetnek a panaszok javításában.

PROSTATODYNIA (ASYMPTOMATIC PROSTATE INFLAMMATION)
Kevés vizeletpanasz és kismedencei fájdalom jellemző az ASYMPTOMATIC PROSTATE INFLAMMATION-re . A betegek általában 20-45 év közöttiek. A prosztata szekréciójában nincsenek gyulladásos sejtek, és nem észlelhető fertőzés. Ok; Lehet olyan funkcionális rendellenesség, amely megakadályozza a hólyagnyak és a záróizom lazítását ürítés közben. Gyakori a pszichológiai probléma.

Az antibiotikumok nem hatékonyak. Az alfa adrenerg blokkolók megkönnyítik a vizeletet. A diazepam és az izomlazítók hasznosak lehetnek.