Whatsapp Whatsapp
telefon Hívj most

Prosztata rák

 

A prosztata egy dió méretű mirigy, amely a hólyag alatt, a végbél előtt helyezkedik el.

   

A prosztata egy másodlagos nemi szerv. A nemi magömlés idején a sperma folyékony részének körülbelül 1/3-át teszi ki. Egyes enzimek megvédik a férfiakat a fertőzések ellen, és szabályozzák a gyermekvállaláshoz szükséges feltételeket. A test minden szövetében a sejtek egy bizonyos ellenőrzési mechanizmuson belül megújulnak. Így a sérült szövet helyreáll és megújul. A kontrollon kívül szaporodó sejtek tumorcsoportokat képeznek.

 

Prosztata rák; A prosztatát alkotó sejtek felesleges szaporodása. A rákos sejtek elválaszthatók attól a daganattól, amelyből vér és nyirok származnak, és keringhetnek a testben, és szaporodhatnak olyan helyeken, ahol nemrég telepedtek meg. A daganatokat, amelyek ily módon származnak ki a szervből, amelyből származnak, és ott növekednek, metasztázisoknak nevezzük.

A prosztatarák a férfiak leggyakoribb rákfajtája.

Ez a második leggyakoribb halálok a férfiak tüdőrákjai után. 50 éves kor alatt nagyon ritka. Általában 70 éves kor után következik be, és gyakorisága növekszik az életkor előrehaladtával. Miután kialakul a prosztatában, a szomszédos területeken átterjedhet a környező szövetekre. Nyirokereken keresztül terjed a regionális nyirokerekbe. A terjedés másik módja a vér. Ily módon a rákos sejtek rövid idő alatt elterjednek a tüdőben, a májban és a csontokban.

 

KI KOCKÁZATBAN?

Ha a férfi elég sokáig él, például 100 éves koráig; A prosztatarák szinte minden férfiban kialakul. Az életkor előrehaladtával nő a prosztatarák kialakulásának kockázata. A prosztatarák 85% -át 65 év feletti férfiaknál észlelik. Néhány férfinak azonban jóval korábbi életkorában kialakulhat a prosztatarák.

 

A PROSTÁT RÁK OKAI:

A prosztatarák oka még nem ismert. A fő tényezők a következők:

 • Családi történet
 • Öregedés
 • A fekete embereknél gyakoribb, mint a fehéreknél.
 • Tesztoszteron (férfi hormon): A prosztatarák (ca) nem érhető el pubertás előtt ivartalanított férfiaknál.
 • Prosztata ca-val nem találkozunk olyan krónikus májbetegségben szenvedő betegeknél, ahol az ösztrogén hormon (női hormon) arányosan megnő.
 • Környezeti tényezők, például túlzott zsíros ételek fogyasztása

* A prosztatarák két nélkülözhetetlen eleme; Öregedő és tesztoszteron.

 

A PROSTÁTRÁK TÜNETEI:

Sajnos sok beteg NEM SZÁNT SEMMILYEN TÜNETET KÉSŐ IDŐIG. Nem okozhat panaszt. Ezért nagyon fontos, hogy Ön vagy más, 50 évnél idősebb családtagok forduljanak orvoshoz e betegség miatt, és a következő években rendszeresen ellenőrizzék őket. A tünetek csak a húgyutak elzáródása után jelentkeznek. Az alább felsorolt ​​panaszok esetén orvoshoz kell fordulni.

 

 • Gyakori vizelés (különösen éjszaka)
 • Vizelési nehézség
 • Vékony és szakaszos vizelés
 • Fájdalom vagy vizelési fájdalom
 • Vért látni a vizeletben
 • Hát-, csípő- és derékfájás
 • vér vagy gyulladás a vizeletben
 • Lehetnek olyan tünetek, mint a vér és a sperma fájdalma.

 

A PROSTÁTRÁK DIAGNÓZISA:

A SZŰRÉS ÉS AZ ELLENŐRZÉS FONTOSSÁGA NAGY, MERT SZOKÁSOSAN KÉSŐ.

Számos közös lépést kell elvégezni az ellenőrzés vagy a feltételezett helyzetek esetén.

A rutinvezérlőkben:

 

 • A történetet hallgatják
 • PSA teszt kész
 • Általános célú, A TELJES VÉDŐ ULTRAHANG.
 • A prosztata vizsgálatot szükség esetén TR-vel végzik.

* Ha kibővítjük a kontrollt mind a BPH, mind a Prostata Ca szempontjából, ezenkívül

 • Uroflowmetry nevű speciális vizeletürítési teszt is elvégezhető.

 

DIGITÁLIS REKTÁLIS ELLENŐRZÉS (KULCS RECTAL):

Prosztata rák A végbélről a prosztata ujjakkal történő vizsgálatára utal, és talán az urológia egyik ritka vizsgálati módszere. Noha a hibahatár magas, mégis elengedhetetlen a vizsgálathoz. A diagnózissal, amely összetéveszthető a rákkal (BPH - prosztatagyulladás - prosztata kövek - prosztata infarktus - tuberkulózisos prosztatagyulladás (TB) és a biopszia utáni merevség (induráció); olyan tényezőket kell figyelembe venni, mint a prosztata mérete, konzisztenciája, mobilitása, hőmérséklete, fájdalma vagy nem.

Különbséget tesznek a BPH és a prosztatarák diagnózisa között a PSA (Prostata Specific Antigen) nevű vérvizsgálattal. Ez a vizsgálat a diagnosztikáról és a prosztatarák kezelésének folyamatáról nyújt információt. A PSA a prosztata mirigy sejtjei által termelt fehérje, amely lehetővé teszi a sperma cseppfolyósodását.

Normál körülmények között az összes PSA-nak 4 ng / ml alatt kell lennie. Néha vannak, akik ezt az értéket 2,5-re csökkentik.

A PSA nem a prosztatarákra jellemző anyag. A PSA növekedhet más patológiákban. Azonban minél magasabb a vér PSA-szintje, annál valószínűbb, hogy az ember prosztatarákot szenved.

Bár a PSA emelkedése értékes diagnosztikai módszer, lehet, hogy nem elegendő a rák önmagában történő diagnosztizálására, és más diagnosztikai módszerekkel kell összehangolni.

 

Jóindulatú kórképek, amelyek PSA-t okoznak vagy állítólag megváltoztatják:

 1. DRM (digitális rektális vizsgálat): Nincs jelentős növekedés - mindenesetre a TR után 24 órával mindenképpen visszatér a normális szintre.
 2. Cisztoszkópia: Ha nincs traumás eljárás, akkor nincs jelentős növekedés - de előnyös 1 hét után vagy azt megelőzően megnézni.
 3. Prosztata infarktusok és akut retenció
 4. Húgycső katéter behelyezése
 5. Akut bakteriális prosztatagyulladás
 6. Prosztata biopszia: Legkorábban 6 hét után kell ellenőrizni.
 7. Transurethralis prosztata reszekció: TURP: legkorábban 6 héttel később
 8. Gyógyszerek: A BPH gyógykezelésében használják; A Proscar (Finasteride = 5 alfa-reduktáz inhibitor) a PSA-t felére csökkenti 6 hónap elteltével.
 9. PIN: A kiváló minőségű PIN nem emeli magát, de magas PSA-val találkozunk, mivel általában a prosztata kb
 10. BPH:
 11. Gyakorlás - fizikai aktivitás - stressz - fokozott nemi kapcsolat - magömlés / maszturbáció: Nem befolyásolja a PSA-t.

 

Mint fent említettük, PSA; Mivel nem specifikus a prosztatarákra;

Különböző paramétereket vizsgáltak annak érdekében, hogy hatékonyabbak és értékesebbek legyenek a BPH / Prostata Ca differenciálás szempontjából.

 1. PSAD: PSA sűrűség: Ha a TRUS által kimutatott szérum PSA érték / prosztata térfogat <0,15, akkor ez jóindulatú

Itt a PSA-értéket elosztották a transz-rektális ultrahangvizsgálaton kimutatott prosztata-térfogattal, és amikor ez az érték meghaladja a 15% -ot, a jóindulatúság valószínűségét magasnak tekintették.

 1. PSA sebesség: növekedési ütem: Az éves PSA növekedésnek <0,75 ng / ml / évnek kell lennie a PSA-mérések során, 6 havonta háromszor.

Itt a gyanús betegek éves PSA-növekedését kontrollálták, és elfogadták, hogy az éves növekedés soha nem haladhatja meg a teljes PSA 0,8-át.

 1. Korhoz kapcsolódó PSA: Itt határozták meg a legvalószínűbb PSA értékeket a betegek korcsoportjai szerint.

40 - 49 évesek: 0 - 2,5;

50 - 59 évesek: 0 - 3,5;

60 - 69 évesek: 0 - 4,5;

70 éves és idősebb: 0 - 6,5 ng / ml

 1. Szabad / összes PSA: > 0,25 Ezt az arányt a szürke zónának nevezett kockázatos régióban élő egyénekre kell alkalmazni, ahol a PSA általában 4-10 ng / ml között van, és ha az arány meghaladja a 0,25-et, akkor biopsziára nincs szükség, mivel nagyobb valószínűséggel jóindulatú; másképp; Ha a szabad / teljes PSA <0,25 és a PSA 4 és 10 között van, akkor BIOPSY-t (TRUS-szal) kell végrehajtani !!!

* PSA; Hasznos szerepet játszik a prosztata Ca stádiumában és a kezelés utáni helyzet értékelésében.

Ha a PSA <4 mg, akkor a rák 80% -os esélye szervkorlátozott. Mivel; Ha a PSA> 10, az 50% szerv korlátozott; Ha a PSA értéke> 50, a nyirok metatstasisának nagy része van. Ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy a nyirokáttétek 15% -a akkor is előfordulhat, ha a PSA normális.

Amikor PSA <10; szinte nincs csontáttét. (0,5%) [nincs szükség csont szcintigráfiára]

Radikális prosztatektómia után a PSA-nak 3 héten belül mérhetetlen szintre = 0,1-re kell csökkennie !!!

Nem szélütés esetén maradvány szövet vagy áttét van !!!

Sugárterápia utáni PSA: 1 év alatt kb. 1 ng / ml-re kell csökkennie !!!

Androgén nélkülözés (hormonkezelés) után: 6 hónapon belül a normális határok közé kell esnie !!!

A PSA növekedése bármely kezelés alatt vagy után 6-12 hónapot tükröz a kiújulás klinikai vagy radiológiai bizonyítéka előtt.

Ultrahang: Fontos vizsgálat mind a prosztatarák kimutatása, mind annak terjedésének mértékének megértése szempontjából. Ultrahang végezhető a hasból, amint az az alábbi képen látható, amint az az alábbi képen látható, "transz-rektális ultrahang TRUS", és a prosztatarák és a rák terjedése a prosztatán túl jól látható. A TRUS-t vizuális biopsziára is használják. Az ultrahangos szondán keresztül behelyezett automatikus tűk segítségével kontrollált módon különböző részeket (8-12 kvadránsból) lehet elvinni a rákos területről. Ha prosztatarák gyanúja merül fel, a prosztata egy darabját tűvel veszik és patológiásan vizsgálják.

Számított tomográfia és MR: A prosztatarák, például az ultrahangvizsgálat kimutatására, és különösen a nyirokcsomókba történő terjedésének mértékének megértésére szolgálnak. 20 ng / ml feletti PSA értékű betegek számára ajánlott.

 

Lapos és gyógyhatású röntgenfilmek: Felvettük, hogy a rák átterjedt-e a csontokra vagy a tüdőbe.

 

Csontszcintigráfia : Ez egy nagyon hasznos vizsgálat annak megértésére, hogy a rák átterjedt-e a csontokra. 10 ng / ml feletti PSA értékű betegek számára ajánlott.

 

GYAKRAN FELTETT KÉRDÉSEK A PROSTÁT RÁKRÓL

Lehetséges a korai diagnózis?

IGEN!

Minden férfit, 50 éves kortól kezdve, minden évben UROLOGISTÁNAK kell megvizsgálnia, és ellenőriznie kell a PSA-t a vérben. Ily módon kimutatható a korai stádiumú prosztatarák, amely még nem mutatott tüneteket és nem okozott panaszt a betegben. Ha az orvos a vizsgálata során gyanús lelettel találkozik, vagy ha a PSA értéke magasabb, mint a beteg életkorában várható volt, vagy nagyjából meghaladja a 4 ng / ml-t, további vizsgálatokat kell kérni.

 

Hogyan diagnosztizálható?

Azoknál a betegeknél, akiknél a fent említett panaszok jelentkeznek, először a PSA-értékeket vizsgálják, és a betegek ujjvizsgálatánál "érintő rektális = digitális rektális vizsgálat" a közvetlenül a végbél előtt elhelyezkedő prosztata mirigy érződik, és információt kapnak annak méretéről és konzisztenciájáról. Ezenkívül elképzelést nyerhetünk a prosztatáról a végbélen keresztül végzett ultrahangvizsgálattal (transzrektális ultrahangvizsgálat TRUS).

Ha az orvos gyanúsnak találja a vizsgálatot és az általa kívánt vizsgálatokat, tűvel kivehet egy darabot a prosztatából, és kérheti a "TRUS BIOPSY" vizsgálatát mikroszkóp alatt. Ezt az eljárást "tru-cut prosztata biopsziának" nevezik. Nem igényel érzéstelenítést.

A TRUS Biopszia utáni mellékhatásként 200 betegből 1-nél prosztatafertőzés alakulhat ki biopszia után. Ezeknek a betegeknek magas láza és fájdalma lehet a vizelés során, és panaszok lehetnek a véres vizelésre. Ennek a lehetőségnek a minimalizálása érdekében megelőző "profilaktikus" antibiotikumokat indítanak a TRUS Biopszia előtt. A vér a vizeletben és a nagy WC-ben az eljárás után 2-3 napig folytatódhat. A beavatkozást követő első 2-3 hétben "hemospermia" látható spermával.

Ha a biopszia negatív, ezeket a betegeket 6-12 havonta vizsgálattal és PSA-vizsgálattal követik.

Fontos diagnózis, amelyet figyelembe kell venni a biopsziáknál; PIN (PROSTATIKUS INTRAEPITELIÁLIS NEOPLASIA). Vannak alacsony és magas fokozatú „fokozatú” PIN-kódok. Javasoljuk, hogy az alacsony fokozatú jóindulatúnak minősüljön, és még a patológus jelentésben sem szabad megemlíteni. A magas fokozat nagyon fontos, és rákos gócokkal társul. E tekintetben az ilyen betegeket szorosabban kell nyomon követni, és a biopsziákat gyakrabban kell elvégezni.

 

Ha a prosztatarákot biopsziában diagnosztizálják;

 

Mi a Gleason-pontszám?

Miután a rákot biopsziában diagnosztizálták, a GLEASON-pontszámként meghatározott osztályozásnak vetik alá, amely lehetővé teszi számunkra, hogy információval rendelkezzünk a szaporodásról és a terjedési sebességről azáltal, hogy megvizsgáljuk a rákos sejtek megjelenését a biopsziás mintákban, a magok méretét és alakját.

 

A Gleason-pontszám 2 és 10 közötti pontszám. Míg a "2" olyan rákos sejtekre utal, amelyek lassan képesek előrehaladni, a "10" olyan daganatot jelent, amely képes rendkívül gyorsan fejlődni és szaporodni.

 

Gleason 2–4. Pont: Jól differenciált (jól differenciált) rákos sejtek

 

Gleason 5-6. Pont: Mérsékelten differenciált rákos sejtek

 

Gleason 7-10. Pontszám: Rosszul differenciált rákos sejtek

 

A magas "Gleason Score" olyan daganatokra vonatkozik, amelyek rendkívül gyorsan képesek szaporodni, és diagnosztizálásukkor nagy valószínűséggel terjednek a prosztatán túl. A prognózist gyengének tartják az ilyen betegeknél.

Az alacsonyabb Gleason Score lassabb előrehaladással és jobb prognózissal rendelkezik.

 

PROSTÁT RÁK SZAKASZ

Tx A tumor jelenlétét nem értékelték

T0 Nincs daganat

T1 Daganat klinikailag nem észlelhető ujjal és képpel

T1a A prosztata műtét során talált daganat, amelyet más okból végeztek és a minták kevesebb mint 5% -ában mutatott ki

T1b A prosztata műtét során talált, más okból végzett tumor, amelyet a minták több mint 5% -ában észleltek

A T1c prosztatavizsgálat normális, a prosztata biopsziában a magas PSA miatt tumor észlelhető

A T2 tumor a prosztatára korlátozódik, és a vizsgálat során érezhető

T2a A prosztata egyik oldalának (lebenyének) kevesebb, mint fele daganatos

T2b Daganat a prosztata egyik oldalán több mint a felén

T2c Daganatok a prosztata mindkét lebenyében

A T3 tumor meghaladta a prosztata kapszulát

A T3a tumor meghaladta az egyik oldalon a prosztata kapszulát

A T3b tumor mindkét oldalon meghaladja a prosztata kapszulát

T3c tumor magában foglalja az ivarsejteket (spermacsatorna)

A T4 daganat a szeminális vezikulától eltérő szomszédos szerveket foglal magában.

A T4a daganat a hólyag nyakát is érintette

A T4b tumor befolyásolta a prosztata és a medencefenék alatti izmokat

Nx regionális nyirokcsomókból nem vettek mintát

Az N1 <2 cm alatti regionális nyirokcsomókban egyetlen nyirokcsomóban van daganat

Az N2 regionális nyirokcsomók számos nyirokcsomóban olyan daganatokkal rendelkeznek, amelyek 2-5 cm közöttiek vagy 5 cm-nél nem nagyobbak.

N3 A regionális nyirokcsomókban a> 5 cm nagyságú nyirokcsomóban daganat található

Mx értékelték a tumor távoli szervekre való terjedését

M1 távoli szerváttét

M1a A távoli nyirokcsomókban daganat van

M1b A tumor átterjedt a csontokra

M1c A tumor elterjedt más szervekben

A leggyakrabban használt T1-T4 szakaszolás egyszerűsítése érdekében:

 

 • A rák a prosztata mirigyben korlátozott a T1-T2-nél.
 • A T3 áttétet adott (átterjedt) a közeli szövetekre is.
 • A T4-ben távoli szervekre is elterjedt.

 

Régi, de még mindig használt rendszerben:

 

 • Az A és B stádiumban a rák a prosztata mirigyben korlátozott.
 • A C. szakaszban áttétet adott a közeli szövetekre.
 • A D stádiumban távoli szervekre, például csontra adott áttétet.

 

KEZELÉSI OPCIÓK

 • várj - vigyázz
 • radikális prosztatektómia: retropubicus - perineális laparoszkópos
 • sugárkezelés: külső - brachiterápia
 • HIFU (nagy intenzitású fókuszált ultrahang)
 • hormonterápia: műtéti kasztrálás - orvosi kasztrálás
 • kemoterápia
 • krioterápia

A kezelési lehetőség meghatározásának legfontosabb kritériumai;

A páciens általános állapota a PSA magassága, a biopszia sejtjellemzője (Gleason-pontszám) és a rák stádiuma. Az urológusnak, az orvosi onkológusnak és a sugárzás onkológusnak egy csapat megértésével kell megközelítenie a beteget, és számos tényező figyelembevételével meg kell határoznia a kezelési tervet.

 

Lokalizált prosztatarák esetén: T1 - T2: KORAI SZAKASZ KEZELÉSE

Az elsődleges cél a korai szakaszban; a rák teljes eltávolítása a testből vagy a rákos sejtek megölése.

- Várakozás - Sugárterápia (RT) (10 éves élettartam = radikális műtét 80%)

- RADIKUS MŰTÉT (15 életév jelentős)

 

* Ha a várható élettartam 10 évnél rövidebb az alacsony fokú prosztata Ca-ban (Gleason Score 1-4) - a szervre korlátozva - lokalizálva;

A PSA nyomon követése és a megfelelő kezelés progresszió esetén

** Ha az osztályzat mérsékelt (Gleason pontszáma 4-7); szoros monitorozás - RT - Radikális műtét alkalmas.

*** Ha az osztályzat magas (Gleason pontszám 7–10), a radikális sebészet megfelelő.

 

Helyi elterjedésű prosztatarák kezelése (T3):

Várj és láss; Külső RT; Brachyterápia; Radikális sebészet;

A hormonális kezelés az egyik kezelési alternatíva, amely önmagában vagy kiegészítésként alkalmazható!

Cél: A betegség progressziójának ellenőrzése és az életminőség romlásának megakadályozása.

 

A prosztatarák kezelése nyirokcsomók metasztázisával (T4):

A 10 éves túlélés körülbelül 30%.

 

Radikális sebészet + késői hormonterápia; Korai hormonterápia (androgén abláció); Késői endokrin terápia; RT; Radikális műtét + hormonális kezelés egyszerre; RT + hormon; Radikális sebészet + (műtét után) Adjuváns CT kipróbálható.

HORMONÁLIS KEZELÉS

Hormonális kezelés metasztatikus prosztatarákokban:

Ha a rák előrehaladott stádiumba került; ez azt jelenti, hogy a rákos sejtek annyira megszaporodtak, hogy nem lehet teljesen kitisztulni vagy elpusztulni. Ebben az esetben a kezelési lehetőségek kerülnek előtérbe, amelyek célja a rák növekedésének lassítása vagy megállítása.

 

A prosztatarák alapvetően férfias hormonok, például tesztoszteron hatására növekszik. A keringő tesztoszteron 95% -a szabadul fel a herékből, 5% -a pedig a mellékvesékből. A tesztoszteron 3% -a azonban szabad és diffundál a prosztata sejtjeibe. Ez a diffúz tesztoszteron dihidro tesztoszteronná (DHT) alakul át a prosztatában lévő 5 alfa-reduktáz enzimmel, amely kötődik a mag (mag) androgénreceptoraihoz, belép a magba, aktiválja az ott található RNS-t, és fehérjeszintézist és sejtnövekedést biztosít. Ha megakadályozzák a tesztoszteron és a prosztata sejt kölcsönhatását, akkor a rák kialakulása is leáll. Előrehaladott prosztatarák kezelése; Lehetséges azáltal, hogy megakadályozzuk a férfi hormonok táplálását a rákos sejtekben.

 

Amikor ezt a hormonális alapú célt gyógyszerekkel érik el, akkor MEDICAL CASSTRATION-nak (ösztrogénterápia; LHRH agonisták adása; antiandrogének) nevezik, amikor a herék műtéti eltávolításával próbálják elérni, akkor ezt sebészeti műtétnek (bilaterális orchiectomia) nevezik.

 

Műtéti kasztrálás = KETTŐS ORCHIECTOMY: Ez a legegyszerűbb és legolcsóbb módszer. Az impotencia - hőhullámok - a libidó elvesztését okozza.

 

Ösztrogénterápia: Csökkenti az LHRH-t és ezért a tesztoszteron termelést negatív visszacsatolási mechanizmus mellett. Ma nem használják, mert szívinfarktust okoz.

 

LHRH analógok = orvosi kasztráció: leuprorelin - goserelin - buserelin - triptorelin stb. Ha ilyen gyógyszereket a hasi bőrön keresztül havi vagy 3 havi depóadagokkal alkalmazunk, akkor a műtéti kasztrálással egyenértékű táblázat áll rendelkezésre. Nagyon drága, mert egy életen át kell alkalmazni.

 

A tesztoszteron növekedni fog az első 15 nap során az LHRH használatakor. Emiatt célszerű antiandrogénekkel együtt alkalmazni ebben az időszakban, mivel metasztázisban szenvedő betegeknél spontán (spontán) töréseket okozhat, amelyeket fellángolásnak hívnak. Ugyanaz a hatása van, mint az ösztrogénnek, de kevesebb mellékhatása van a szív- és érrendszerre (CVS). A hőhullámok gyakoribbak, mint az orchiectomia, ezért alfa agonisták Clonidin vagy ciproterone acetát adhatók.

 

ANTANDROGÉNEK: Vannak szteroid és nem szteroid típusúak.

Szteroid antiandrogének: CPA: ciproteron-acetát, megestrol-acetát, medroxiprogeszteron-acetát

Mind antiandrogén (megakadályozza az androgének működését a prosztata sejtfalában található andogén receptorokhoz való kötődés révén), mind progesztatív hatása (megakadályozza az LH szekrécióját).

 

Tiszta antiandrogén: Nem szteroid antiandrogén: Flutamid; Biculamid; Nilutamid.

 

Az LH szint normális, a szérum tesztoszteron normális vagy magas. A potencia és a libidó folytatódik.

 

Komplett hormonterápia: Mind a műtéti kasztrálás (orchiectomia), mind az orvosi kasztráció (LHRH-analógok injekciója) kiküszöböli a heréből származó tesztoszteron hatását. Azonban nem gátolják teljesen a test teljes tesztoszteron hatását. A mellékvesék szintetizálják azt a hormont is, amelynek enyhe tesztoszteron hatása van, bár nagyon kevés. Ezért további gyógyszerekre van szükség ezen hormonok hatásainak ellensúlyozására. Ezeket a gyógyszereket "antiandrogéneknek" nevezik. A Flutamid –Biculamid - Ciproteron Acetate gyógyszerek ebbe a csoportba. Ezek a gyógyszerek megakadályozzák, hogy a véráramban lévő tesztoszteron elérje a prosztata sejtjeit.

 

Az orvosi vagy műtéti kasztráció kombinációját antiandrogén gyógyszerekkel komplett hormonterápiának nevezzük. A teljes hormonterápia kiküszöböli a férfihormon hatást a szervezetben, és lassítja a daganat növekedését.

 

Hormonkezelésnek ellenálló prosztata rákkezelés (fénytörő):

Valamennyi beteg 1,5 év elteltével refrakter lesz a hormonra, vagyis a PSA szintje növekszik. Ebben az esetben másodlagos (másodlagos) hormonterápiát vagy kémoterápiát kell végezni. A teljes androgén blokkolás alatt álló betegek 50% -ánál mutációk vannak az androgén receptorokban, és a PSA emelkedik. Ebben az esetben az antiandrogén megvonása néha javuláshoz vezet. Ezt hívják antiandrogén megvonási szindrómának (megvonási szindróma). Ha nincs válasz, kortikoszteroidokat lehet kipróbálni. A ketokonazol emellett megzavarja az androgéntermelést és citotoxikus. A tamoxifen szintén csonttal találkozik. regressziót okozhat az években. Azonban nem minden kezelés több, mint palliatív.

Stronstium-89 - A Sanarium 153 vagy a Sugárterápia (sugárterápia) alkalmazható csontfájdalmak esetén.

A csonttörések megelőzése érdekében a Zoedronate hozzáadása a kezeléshez már rutinszerű.

Kemoterápiás szerként: ösztramustin-foszfátot - etopozidot - paclitaxelt - docataxelt - mitoxantronot alkalmaznak.

RADIKUS MŰTÉT (RADIKUS PROSTATEKTIKA)

 

 

Ez a prosztata és a magmirigyek teljes eltávolítása műtéttel.

Cél: "Védelem a rák ellen (a rákos sejtek teljes eltávolítása a testből a prosztata eltávolításával) + a vizelet kontinensének biztosítása és a szexuális élet fenntartása".

Az alkalmazott módszertől függően mellékhatásai lehetnek, például különböző ütemű vérzés, posztoperatív impotencia és vizelet-visszatartás gyengesége (inkontinencia).

Manapság, a fejlõdõ mûtéti technikáknak, különösen az idõkímélõ (idegkímélõ) technikáknak köszönhetõen a fent említett szövõdmények nagyon alacsonyra csökkentek.

 

RETROPUBIC - PERINEAL - LAPAROSCOPIC - ROBOTIC, a cél ugyanaz.

RADIOTERÁPIA / BRAKTTERÁPIA

a) KÜLSŐ RÖVID RADIOTERÁPIA:

Ez egy olyan kezelési forma, amelyet sugárzási sugarak alkalmazásával végeznek közvetlenül a testen kívüli prosztata mirigyben. A külső sugárterápia 2 hónapig tart, és a húgyhólyagot és a vastagbelet is érinti, néhány vizelési vagy ürítési problémát okozva.

b) BRAKTERÁPIA (gerenda alapkezelése):

MODERN KEZELÉS A PROSTÁT RÁKBAN: Ez egy olyan kezelés, amelyet kis radioaktív magvak vetésével végeznek a prosztatában.

Itt a prosztatarák kezelésében mindezen kockázatok és nemkívánatos hatások minimalizálódnak, és az utóbbi idők áttöréses fejleménye a „BRAKITERAPY”. Valójában ezt a módszert, amelyet a 20. század eleje óta kipróbáltak és időről időre felhagytak vele, az utóbbi években a technológia fejlődésével feltámadták, és ma már egyre inkább használják az USA-ban és Európában.

 

A brachyterápia egy olyan sugárterápia, amelyet úgy végeznek, hogy a rákromboló sugarakat kibocsátó sugárforrást közvetlenül a rákos szervbe helyezik. A prosztata brachyterápiájában a rizsszemekhez hasonló fényforrásokat, az úgynevezett magokat, a végbélnyílás régiójából behelyezett tűk segítségével helyezik be a prosztatába. Az ezekből a magokból kibocsátott sugarak (sugárzás) a prosztatarák sejtjeinek lassú elpusztításával kezelik a betegséget. A mag elhelyezését a műtőben végezzük általános érzéstelenítésben, és a beteget legfeljebb egy nap múlva engedik ki.

 

Mivel a prosztata mirigyben elhelyezett magok a prosztata brachyterápia céljából csak néhány milliméternyire bocsátják ki sugaraikat; Nem okoznak károsodást a szomszédos szervekben, például hólyagban, belekben, a környező erekben és az idegekben. Ezenkívül nem találkoznak olyan nemkívánatos helyzetekkel, mint vérzés, sebgyulladás vagy nyílt műtétek során fellépő nyílás. Néhány betegnél azonban nehézségek merülhetnek fel az ideiglenes vizeléssel, és egy ideig katétert is elhelyezhetnek.

 

A sugárkezelés olyan mellékhatásokat is okozhat, mint impotencia, hasmenés, hasi fájdalom, végbél kellemetlensége és vizelési nehézség.

 

BRAKTERÁPIA ALKALMAZÁSI MÓDSZER

A beteget altatásban és nőgyógyászati ​​helyzetben tartják.

A radioaktív magokat a TRUS-szal helyezzük el.

 

Magas intenzitású fókuszált ultrahang (HIFU)

Ez egy olyan orvosi eszköz (Ablatherm®), amely nagy intenzitású fókuszált ultrahanghullámokat (HIFU) használ a lokalizált prosztatarák kezelésére számítógépes irányítással. Az ultrahang energia a végbélen keresztül elhelyezett szondán keresztül jut el a prosztatába.

Az ultrahangos hullámok először áthaladnak a végbél falán, majd a prosztatára összpontosítanak (összpontosítva). Ez a fókuszálási folyamat magas hőtermelést okoz a célterületen, és így elpusztítja a célterület szövetét. A kezelés átlagosan 1-3 órát vesz igénybe, és a helyzettől függően általános érzéstelenítésben vagy spinális érzéstelenítésben alkalmazható.

A HIFU PREFERENCIA OKAI:

 • Teljes és hatékony eredmények egyetlen alkalmazással,
 • Ismételhetőség, ha szükséges,
 • Nagyon rövid kórházi kezelés,
 • A szövődmények nagyon alacsony aránya okozza a HIFU preferenciáját.

A módszer további előnye, hogy szükség esetén a HIFU-kezelés után, vagy egyéb kezelési lehetőségek utáni kudarc vagy elégtelenség esetén a HIFU-kezelés után, vagy ha szükséges, más kezelések alkalmazhatók a HIFU-kezelés után.

 

Ez a kezelési lehetőség:

 1. A lokalizált prosztatarákban szenvedő betegek a T1-T2 stádiumban,
 2. Azok a betegek, akik életkoruk, általános állapotuk vagy bármilyen betegség miatt nem eshetnek át radikális prosztatektómián,
 3. Olyan betegek számára ajánlott, akik a minimálisan invazív módszert részesítik előnyben a radikális műtét alternatívájaként.

Továbbá,

 1. "Megmentési" kezelésként alkalmazható olyan betegeknél is, akik korábban sugárkezelésben részesültek vagy radikális prosztatektómián estek át, és akiknél ismét helyi kiújulás jelentkezik.

 

Nagy intenzitású és fókuszált ultrahanghullámokat produkál ez a végbélbe helyezett szonda. Az ultrahangenergia abszorpciója az ultrahanghullámok fókuszpontjában hirtelen és erősen hirtelen hőmérséklet-emelkedést (85–100 ° C) okoz ezen a ponton, és elpusztítja a rákos sejteket a célterületen. Az egyes lövések hő által károsított területe 19-20 mm hosszú és 2 mm átmérőjű. Ily módon a fókuszpont megváltoztatásával a teljes prosztata térfogata megsemmisíthető és ismételt lövésekkel megtisztulhat a rákos sejtektől. Általában 400-600 lövés elegendő.

 

Ezt a meglehetősen újnak tartott minimálisan invazív módszert 2000 óta alkalmazzák Európában, és több mint 11000 beteget sikeresen kezeltek ezzel a módszerrel Európa különböző központjaiban 2006 szeptemberéig.

 

A készülék számos biztonsági rendszerrel van felszerelve. A beteg biztonságának biztosítása és a kezelés eredményének optimalizálása érdekében:

 

 • A kezelőszondák helyzetének folyamatos ellenőrzése a végbél falához viszonyítva.
 • Detektor, amely érzékeli a beteg mozgását.
 • Hűtőrendszer, amely állandóan tartja a végbél hőmérsékletét.

Mindezek a biztonsági rendszerek automatikusan leállnak, ha rendellenességet észlelnek az eszköz működésével kapcsolatban.

 

A műtét után az ödéma átmenetileg jelentkezik a prosztatában, és normál körülmények között megakadályozza a vizeletet a húgycső összenyomásával. A katétert ideiglenesen (3-8 napig) helyezzük be, amíg az ödéma elmúlik. A művelet utáni tapintási idő lerövidítése (TURP); A transzuretrális reszekciót a HIFU-kezelés előtt vagy közvetlenül után alkalmazzák (gyakran ugyanazon érzéstelenítésben alkalmazzák.)

 

A TUR-P-t általában három hónappal az Ablatherm®HIFU alkalmazása előtt alkalmazzák a nagyon nagy prosztaták mennyiségének csökkentése érdekében. A hormonkezelés, amely egy másik lehetőség a mirigy térfogatának csökkentésére, néhány hónappal az Ablatherm® alkalmazás előtt megkezdhető.

 

Általában 3 hónapos rendszeres PSA-szintű monitorozás elegendő.

A kontroll biopsziákat helyi érzéstelenítésben lehet elvégezni hat hónappal a kezelés után. Ha még mindig van rákos terület (az esetek kb. 10-15% -a), akkor egy második Ablatherm® alkalmazást el lehet végezni. Ha a rák a második alkalmazás után is fennáll, támogató, alacsony kockázatú sugárterápia ajánlható. Ez azt jelezheti, hogy a rákos sejtek változnak, és hogy fejlettebb kezelési módszerekre van szükség.

 

Eredmény:

Európában 402 lokalizált prosztatarákban szenvedő betegen végzett multicentrikus vizsgálat eredményei:

E tanulmány szerint negatív kontroll biopsziát nyertek az Ablatherm®-rel kezelt 10 betegből több mint 8-nál (87,2%), és a PSA szint normalizálódott ugyanezen betegeknél (81,4%). Az eredmények átlagosan 13 hónapos követési eredmények. A franciaországi Lyon megerősíti ezeket az eredményeket egy hasonló tanulmányban, amely több mint 5 évig tartó nyomon követési eredményeket tartalmaz.

 

Néhány előnye annak, ha magas intenzitású fókuszált ultrahang (HIFU) - nagy teljesítményű fókuszált ultrahang kezelést választ a lokalizált prosztatarák első választásaként;

 

 • A rákszövet megsemmisítése és megszüntetése a szomszédos szervekben minimális elváltozások létrehozásával.
 • Kerülje a sugárzásnak és annak mellékhatásainak való kitettséget.
 • Szükség esetén Spinalis altatásban alkalmazható.
 • Ez egy olyan kezelési módszer, amely egyszerre eredményt ad.
 • Rövid kórházi tartózkodás.
 • Ez egy olyan kezelési forma, amelyet szükség esetén meg lehet ismételni.
 • Lehetővé teszi az áttérést más kezelési módszerekre abban az esetben, ha a kezelést nem lehet befejezni.
 • A HIFU módszer lehetővé teszi a lokális kiújulások kezelését,

 

KRIOTERÁPIA

A prosztatarákos betegek első felvételénél az Egyesült Államokban a disszeminált rákban szenvedő betegek 30% -ánál - 30% -uk extraprosztatikusan terjedő rákban szenved, a prosztatarákban szenvedő betegek 10% -át pedig véletlenül diagnosztizálják a BPH-ra végzett prosztatektómiás biopsziás mintában (mintában). Megértett. Más szavakkal, a betegek csupán 30% -a kezelhető teljes mértékben (gyógyítóan). A fele a legmegfelelőbbnek tartott radikális műtét után magasabb stádiumban van. Ezért a betegek csak 15% -a fog valódi kezelési esélyt kapni !!! Becslések szerint ez az állapot sokkal alacsonyabb arányú Törökországban!

 

Kérdés: Szükséges a korai diagnózis?

IGEN, mivel a progresszió gyors, magas fokú aneuploid daganatokban.

Ellenkező esetben annak szükségessége megkérdőjelezhető, mivel lassú haladás !!!