Whatsapp Whatsapp
telefon Hívj most

Hólyag

MI A Hólyag, Mi a feladata?

A hólyag az a szerv, amely tárolja a vesék vizeletét, és lehetővé teszi a vizeletet.

Mi okozza a hólyagrákot?

Az ok gyakran nem világos. A dohányzás, a festékipar (ortoo-amino-fenol) hosszú évekig tartó munkája a leggyakrabban felelős ok.

MILYEN TÍPUSÚ Hólyagrák?

A húgyhólyagrákok 98% -a hám, és többségük átmeneti sejtes karcinóma (TCC). Az összes hólyagrák 90% -a átmeneti sejtes karcinóma.

Melyek a hólyagdaganat tünetei?

A véres vizelet (hematuria) az első tünet, amelyet a hólyagrákban szenvedő betegek 85-90% -ánál észlelnek. A haematuria általában fájdalommentes, látható (makroszkopikus), mikroszkópos, szakaszos vagy folyamatos. Egyes betegeknél a cisztizmus tünetei is előfordulhatnak, például gyakori vizelés, vizelési képtelenség és égés.

MILYEN RADIOLÓGIAI KÉPZÉSI VIZSGÁLATOKAT HASZNÁLNAK A Hólyagtumor diagnózisában?

Az intravénás urográfia (IVP) gyakran használt teszt a hematuria azonosítására.

A hasi ultrahangvizsgálat (USA), a számítógépes tomográfia (CT) és a mágneses rezonancia vizsgálatok (MRI) szintén azt mutatják, hogy a hólyagban helyet foglal el egy elváltozás.

MILYEN VIZSGÁLATOK HASZNÁLATI HASZNÁLATI TUMOR MUTATÓK ÉS MILYEN MEGBÍZHATÓSÁGUK?

A diagnózis szempontjából sajátosságuk nem 100% -ban megbízható. Az olyan teszteket, mint a BTA stat - BTA TRAK - NMP 22, a mai piacon eltérő ütemben alkalmazzák.

HOGYAN HASZNÁLHATÓ AZ ABSZOLUT DIAGNOSZTIKA VESZÉLYESEN?

Bár számos képalkotó technikát alkalmaznak a diagnózisra, az ABSOLUT DIAGNOSIS cisztoszkópiával és biopsziával elvégezhető.

MILYEN FOLYAMATOK A hólyagrák?

SZUPERFIKUS (a hólyag falában nem mélyült el) Hólyagrák:
Ez azt jelenti, hogy a daganat terjedése az első műtét után felszínes, és a daganat nem fejlődött az izomszövetbe. (0-1. szakasz)

INVASZÍV (a hólyag falában mélyült) Hólyagrák :
Itt azt értjük, hogy a daganat terjedése az első műtét után előrehaladt, és a daganat nem haladt az izomszövetig, sőt még tovább a zsírrétegig. (2 - 3 - 4 szakasz)

MILYEN KEZELÉS HASZTRÁKKAL?

SZUPERFIKUS (a hólyag falában nem mélyült el) Hólyagrák:
Kezelési módszer a betegség korai szakaszában; Ez a daganat teljes eltávolítása zárt (endoszkópos) technikákkal TRANSURETRAL hólyagtumor reszekció (TUR CT).

Közvetlenül az első műtét után felszínes hólyagdaganatokban;

Ha a daganat nagyobb, mint 2 cm, egynél több, rosszul helyezkedik el, ha a CIS jelen van, vagy ha az urológus tapasztalatai alapján nem teljesen tisztázott és / vagy ha a kiújulás valószínűleg magas, akkor a hólyagot hetente egyszer mossák 6-8 hétig (intravesicalis kemoimmunoterápia).

INVASZÍV (a hólyag falában mélyült) Hólyagrák: Ilyen
típusú betegeknél az első TUR CT műtét nem nyújt végleges kezelést, és további kezelést kell megszervezni. Ezek a kezelések a következők: Sugárterápia, Radikális Cystectomia + Húgyúti eltérítés - Részleges Cystectomia-Kemoterápia.

HOGYAN SZERVEZIK A MONITORING A SZUPERFIKÁLIS Hólyagrákban?

Ajánlott kontroll endoszkópia periódusok; Az első 2 évben 3 havonta, a következő 2 évben 6 havonta, majd évente egyszer. Ez a követési periódus megismétlődésen alapul. Az utánkövetési időszakok minden elölről kezdődnek elölről.

MI A CYSTITIS, HOGYAN MŰKÖDIK?

A hólyaghurut a húgyhólyag (hólyag) fertőzése. Általában a vizeletben szaporodó és a hólyag falát megfertőző fertőző ágensnek tekintik.

MILYEN TÜNETEK A CYSTITIS?

A betegeknél gyakran vizelés (pollakiuria), égés vizelés közben (dysuria) és fájdalom (stranguia), sürgető vizelés és éjszakai vizelés (nocturia). Néha a fájdalom vizelés után jelentkezik, és néhány csepp vér látható. A vizelet véres is lehet (hematuria). A betegek gyakran azt mondják, hogy vizeletük zavaros és rossz szagú. Ismét sok betegnek fájdalmas nemi kapcsolata van (dyspareunia).
A hasi érzékenység, sőt kisgyermekek hasi fájdalmai, hányinger és hányás kísérhetik a képet. A TŰZ általában NEM létezik.

MIÉRT A CYSTITIS NŐKBEN LÁTHATÓBB, HOGY A FÉRFI

A nők vizeletcsatornái sokkal rövidebbek, mint a férfiak. A hólyaghurutot okozó mikrobiális szerek, az E.coli bacillusok (Echerchia Coli) általában a végbélnyílás között találhatók, a nőknél pedig a rövid vizeletcsatornán keresztül könnyen elérik a hólyagot. A nemi közösülés is hozzájárul ehhez a fertőzéshez.

MIÉRT VAN EGYES NŐNEK CISTITISZE?

A cystitisnek vannak bizonyos kockázati tényezői. Az ilyen tényezőkkel rendelkező nők hajlamosak a hólyaghurutra.

A rossz nemi higiénia, a nemi szervek pH-ja 4,5-nél nagyobb, hüvelyi fertőzések, a rekeszizom használata a terhesség, a terhesség, a cukorbetegség, a székrekedés megelőzésére, a szűk és szintetikus fehérneműk viselése, a menopauza és a vizeletürítés késleltetése. .

MILYEN VÉDELMI MÓDOK A CYSTITIS-TŐL?

A hólyaghurut elkerülése vagy legalább a hólyaghurut támadásainak figyelése;

Legalább 1,5-2 liter folyadékot kell inni naponta. Így eltávolíthatja a baktériumokat a hólyagjából, ha van ilyen, vagy megakadályozhatja azok szaporodását.

Amikor megjön a vizelete, ne várjon, azonnal menjen WC-re, és takarítsa elölről hátra.

Különösen akkor, ha gyakori hólyaghurutban szenved, ne használjon fürdőkádat és zuhanyozzon.

Meg kell mosni a nemi szerveket a közösülés előtt és után, és a közösülés után azonnal vizelnie kell.

A hüvelyi tisztítást speciális samponokkal kell elvégezni, amelyek savtartalmát hetente egyszer állítják be a nemi szervek területének tisztításához.

Szűk, feszes nadrág és szintetikus fehérnemű helyett pamut fehérneműt és szoknyát kell viselnie.

HOGYAN SZERVEZIK A CYSTITIS KEZELÉSÉT?

Bár a cystitis kezelésében nem mindig van szükség antibiotikumokra, általában antibiotikumokkal kezelik őket. Ezenkívül antikolinerg szerek, meleg ülőfürdők, vizelet fájdalomcsillapítók adhatók a kezeléshez.

MI A KRÓNIKUS BAKTERIUM CYSTITIS, HOGYAN SZERVEZIK A KEZELÉST?

Ez egy hólyagfertőzés, amely egy éven belül 3 vagy többször megismétlődik, és tünetmentes bakteriuria periódusokat mutat. Kezelésében; Antibioterápiát + vizelet savanyítását + hosszú távú szuppresszor antibiotikum-kezelést kell végrehajtani, különösen nitofurantoin / TMP-SMZ tartalmú gyógyszerekkel.

Mit jelent a nem bakteriális cisztitisz meghatározása?

Olyan állapotokra utal, amelyek a cystitis klinikai képét mutatják, de ahol a baktériumok nem termeszthetők a tenyészetben.

  • Allergiás ciszták
  • Gardnerella - Ureoplasma - Candida vagy Herpes simplex fertőzések
  • Sugárzási hólyaghurut vagy kémiai hólyaghurut (ciklofoszfamid)