Whatsapp Whatsapp
telefon Hívj most

BPH

MI A PROSTÁTmirigy? HOL TALÁLHATÓ?

A prosztata egy gesztenyeméretű szerv, amely a hólyag alatt helyezkedik el és körülveszi a külső húgycsatornát.

MI A PROSTÁTmirigy működése?

A prosztata a másodlagos nemi szerv, amely csak a férfiaknál található meg.
Hozzájárul a sperma folyékony részének kialakulásához és biztosítja a sperma cseppfolyósítását.
Ez a folyadék olyan anyagokat tartalmaz, amelyek a spermium vitalitásához szükségesek.
Ez a nők méhének megfelelő.

BPH (JÓ PROSTÁT NÖVEKEDÉS)

A normál prosztata súlya 18-20 gramm körül mozog. Megnagyobbodott prosztatában ez a súly elérheti a 200 vagy akár a 250 grammot is. 40 év feletti férfiaknál a prosztata mirigy növekedni kezd a test hormonális változásai miatt. A 60 év feletti férfiak 50% -a és a 70-80 éves férfiak 80% -a szenved a prosztata nem rákos megnagyobbodásában vagy "jóindulatú prosztata hiperpláziában" (BPH). Valójában ez nem egy növekvő prosztata, hanem egy "adenoma" nevű sejtcsoport. Minden kezelési módszer; ennek célja az adenoma szövet által a húgyutakra gyakorolt ​​nyomás csökkentése vagy megszüntetése.

TÜNETEK

A prosztata mirigy növekedése az öregedéssel és a vizeletcsatornára nehezedő nyomás különféle panaszokat okoz.

A prosztata megnagyobbodása;

 • gyakori vizelés,
 • éjszaka vizeletérzéssel ébredni,
 • várakozás egy ideig, miközben vizelni kezd,
 • Szakaszos vizeletürítés,
 • vizelési nehézség,
 • kétágú vizelet,
 • képtelenség teljesen kiüríteni a hólyagot,
 • a vizelet elhagyása után nagyon hamar vizeletet érez,
 • hirtelen vizelési sürgősség érzése,
 • néha a vizeletinkontinencia tüneteivel jelentkezik.

Sok férfinak életmódot kell váltania e panaszok miatt. Ilyen például a leülési kötelezettség, az, hogy nem tudunk hosszú útra indulni, világos színű nadrágot nem viselünk, az álmatlanság pedig az éjszakai gyakori vizelés miatt.

Ezek a tünetek fokozódhatnak székrekedés, megfázás és hosszú ideig nyugodt helyzetben. A hólyagnak nehézségei vannak a vizelet kivezetésére a beszűkült húgyutakból, és fokozatosan elveszíti összehúzódási erejét. Idővel már nem tudja kiüríteni a vizeletet belül. Ha a betegséget nem kezelik időben, akkor a vesék károsodnak és veseelégtelenség léphet fel.

DIAGNOSZIS és PSA

A vizsgálat legfontosabb pontja; A prosztatarákból származó jóindulatú prosztata-megnagyobbodás differenciáldiagnózisát jól meg lehet állapítani. Ha összehangolják az ultrahanggal és a PSA-vizsgálatokkal, valamint a rektális érintéssel (ujjvizsgálat), értelmesebb eredményt adnak.

Különbséget tesznek a BPH és a prosztatarák diagnózisa között a PSA (Prostata Specific Antigen) nevű vérvizsgálattal. Ez a vizsgálat a diagnosztikáról és a prosztatarák kezelésének folyamatáról nyújt információt. A PSA a prosztata mirigy sejtjei által termelt fehérje. A prosztatarák esetén a PSA szintje megnőhet a vérben. Minél magasabb a vér PSA-szintje, annál valószínűbb, hogy az ember prosztatarákban szenved. Normál körülmények között az összes PSA-nak 4 ng / ml alatt kell lennie.

Bár a PSA emelkedése értékes diagnosztikai módszer, lehet, hogy nem elegendő a rák önmagában történő diagnosztizálására, és más diagnosztikai módszerekkel kell összehangolni. A teljes PSA értéken kívül a szabad PSA érték és a szabad / teljes PSA értékek (> 22%), valamint a PSA éves sebessége (<0,8) vizsgálata sokkal több információt szolgáltathat, mint egyetlen érték.

Az ultrahangvizsgálat nagyon fontos vizsgálat a diagnózisban. Ezzel a vizsgálattal meg lehet érteni a prosztata térfogatát és a vizelet vizeletürítése után a hólyagban maradt maradék vizeletet. Feltárja a prosztatarák és a normális növekedés közötti különbséget is. Az alábbi képen a prosztatában és az üreg utáni hólyagban maradó vizelet maradéka látható.
Az uroflometria nagyon értékes teszt, amelyben a vizelet áramlását grafikusan jelenítik meg.

 
Cisztoszkópos vizsgálat elvégezhető, ha szükséges. Cisztoszkópiában a húgyutat és a hólyagot a húgycsőből behelyezett megvilágított műszerrel vizsgálják. Különösen azoknál a betegeknél, akiket műtétre terveznek, a műtét előtt meg kell vizsgálni, hogy a húgyúti és a hólyag prosztata megnagyobbodásán kívül van-e más betegség.

ORVOSI (Kábítószer) kezelés

A drogterápia az első típusú kezelés, amely a korai időszakban alkalmazható a megnagyobbodott prosztata által okozott zavaró tünetek esetén. A hátrányok azonban; Mivel nem terápiás, és csak akkor lesz hatása, ha szedik, az élet végéig kell használni, és a gyógyszerek meglehetősen drágák. Figyelemre méltó az is, hogy idővel hatástalanok maradhatnak.

Az alkalmazott gyógyszerek általában;

 • Alfa 1 blokkolók (alfuzozin-doksazozin-tamsulozin-terazozin); Ezek lényegében vérnyomáscsökkentő gyógyszerek. A gyógyszerek jelentős mellékhatásai közé tartozik az alacsony vérnyomás, szédülés, fejfájás, fáradtság, és néha a szexuális vágy és a szexuális erő hiánya.
 • Az 5 alfa-reduktáz inhibitor (finaszterid - dutaszterid) olyan gyógyszer, amely általában a prosztata térfogatának csökkentésével működik. Csak önmagában azonban ma nem ajánlott.
 • Kombinált kezelések: (alfa blokkolók + 5 alfa reduktáz inhibitorok)
 • Növényi gyógyszerek (fitoterápia) Bár ismert, hogy az ilyen gyógyszerek hatékonysága nem különbözik a placebo gyógyszerektől, használatuknak nem árt. Pszichológiailag megfigyelték, hogy egyes betegek számára előnyös.

Műtéti kezelés

NYITOTT PROSTÁT MŰVELETEK

TVP (transzvesztikus prosztektektómia)

Ez a prosztata növekvő szövetének "adenoma" műtéti eltávolítása a hasból történő kivágással. Általában 100 gramm, amelyet nem lehet zárt módszerrel kezelni (TURP). Előnyös nagyobb prosztata vagy egyéb olyan rendellenességek jelenlétében a hólyagban, amelyeket nem lehet zárt (endoszkópos) módszerekkel kezelni.
Ebben a módszerben kb. 1 hétig kell a kórházban tartózkodni egy szondával annak érdekében, hogy a hólyag és más szövetek meggyógyuljanak a műtét után.


A műtét során bekövetkezett vérveszteség eredményeként vérátömlesztés, égés a vizeletben, szúrás a vizeletben, vér a vizeletben, retrográd magömlés és alkalmi vizeletinkontinencia figyelhető meg. A teljes gyógyulás körülbelül 8 hét múlva érhető el a műtét után.

ZÁRT PROTÁT MŰVELETEK

Transzuretralis prosztata reszekció:

Ez a BPH kezelésében eddig alkalmazott leghatékonyabb, arany standard (Gold Standard) kezelési módszer. A megnagyobbodott prosztata szövetet endoszkóposan kivágják az elektrokauterálás segítségével, és helyreállítja az egészséges vizeletáramlást. Mivel azonban a TURP egy műtét, hajlamos olyan szövődményekre, mint a vérveszteség, a vérátömlesztés szükségessége, vizelési fájdalom, alkalmi inkontinencia és a sperma magas visszatartása. A TURP kezelési módszerhez 1–4 napos katéter szükséges a szakember tapasztalata szerint. Átlagosan 6-8 hétbe telhet, amíg a beteg teljes egészében helyreáll.

 

GREENLIGHT PVP LÉZER PROSTATEKTIKA

A PROSTÁT SZELEKTÍV GÁZOSÍTÁSI MÓDSZERE

(kálium-titanil-foszfát lézer KTP LASER)

 

Párologtatás (párolgás): Ez a 
módszer a növekvő prosztata szövetek speciális lézersugárral történő elpárologtatására 1-2 mm mélységben, ellenőrzött módon.

Szelektív (specifikus): 
E folyamat során a prosztata szövetének megőrzésre szánt részei és a környező szövetek, különösen a keményedést biztosító idegek és a vizeletinkontinenciát megakadályozó izomcsoportok nem károsodnak.

Hatékony (hatékony) kezelés: Ez 
a prosztata szövet párologtatása egy speciális folyadékban, amelynek hatása megegyezik a magas hőmérsékleti 95 fokos hatással.

Hogyan hajtják végre a PVP folyamatot?

A GreenLight PVP folyamatot egy KTP nevű lézerrendszerrel hajtják végre. A GreenLight PVP eljárás két pozitív tulajdonságot ötvöz, mindkettő egy minimálisan invazív és egy olyan módszer, amely rövid idő alatt hatékony megoldást nyújt. Hatékonyabb megoldásokat kínál rövidebb idő alatt, mint a TURP, a TUIP vagy a nyílt műtét.

Annyira különleges ez a lézerhullám, hogy felszívódhat (felszívódik) a hemoglobinban (vérben). Gyors vérben történő felszívódása miatt azonnal elpárologtatja a megnagyobbodott prosztata szövetet, és a vérzés megakadályozásával helyreállítja a prosztatát körülvevő vékony területet (1-2 mm mély). Az azonnali párolgás előnye, hogy nem marad meg szövetmaradék vagy üreg. Csak egy fontos kis terület javítása rövid időn belül és fájdalommentesen biztosítja a gyógyulást. A lézert egy nagyon vékony huzallal helyezzük az üregbe, és endoszkóp segítségével a húgyutakba toljuk.

Nd: A korábbi lézerek egyike, a YAG lézer 10 mm mélységben szöveti koagulációt hozott létre, ami sok mellékhatást okozott. Az Nd: YAG lézer speciális kristályon való áthaladásának eredményeként a hullámhossz felére csökken, és kialakul az 532 nm hullámhosszúságú KTP lézer, amelyet az oxihemoglobin nagy mértékben elnyel, így 1-2 mm mélységben befolyásolja a prosztata szövetét. E tulajdonság miatt a lézerenergia kis mélységben hat a szövetre anélkül, hogy túlzott koagulációt okozna, és megszünteti a kockázatokat karbonizáció és maradék szövet nélkül. A PVP-eljárás a prosztata méretétől függően 40-120 perc között változik.

Ha összehasonlítjuk a PVP-módszert más módszerekkel, mik az előnyei?

Ha minden műtéti beavatkozást kontrollált traumának tekintenek; A PVP az egyik legkevésbé traumás sebészeti beavatkozás, amelyet a BPH esetében végeznek. Más nem invazív eljárások, például a TUNA és a mikrohullámú sütők károsítják az idegeket és csökkentik a panaszokat. Ezért a javulás átmeneti, és a panaszok hónapok után megismétlődhetnek. Ezenkívül ezekben az eljárásokban a prosztata csatorna megnyitásához elegendő szövet nem pusztulhat el. Az áramlási sebesség ideiglenesen javulhat, és idővel visszatérhet a kezdeti értékekhez. A vizeletelzáródás sok olyan betegnél kialakulhat, akik ezen eljárásokon átesnek, és szükség lehet arra, hogy hetekig vagy akár hónapokig próbában maradjon.

A PVP-módszert csak a TUR-P módszerrel lehet összehasonlítani, amelyet arany standardnak tekintenek. A jelenlegi eredmények azt mutatják, hogy a PVP-nek előnyei vannak a TUR-P-vel szemben. A PVP módszer szerint a kórházi tartózkodás rövid. Pozitív hatással van az életminőség javítására is. A páciens másnap vagy néha még ugyanazon a napon elhagyja a kórházat, olyan tevékenységeket végezhet, amelyek nem túl extrémek, egy munkamenet-kezelés elegendő más nem invazív módszerekhez képest. A prosztatában szenvedő betegek egyik legfontosabb problémája, hogy az antikoaguláns vérhígítót használó betegeknek le kell állítaniuk ezeket a gyógyszereket a TURP előtt. A PVP-ben nincs szükség az aszpirin abbahagyására, és ha az orális antikoagulánsok abbahagyása problémákat okoz, akkor a PVP abbahagyás nélkül alkalmazható.

Melyek a hátrányok?

Számos ezt az eljárást végző urológus közös nézete az, hogy nincs nyilvánvaló hátrány. A felhasznált anyagok és a készülék költségei miatt az eljárás drágább, mint a hagyományos módszerek.

Kik jogosultak a PVP-re?

Minden prosztatával rendelkező beteg, amely elzáródást okoz a húgyutakban, más szóval;
Minden sebészeti kezelést igénylő BPH-beteg
, a hólyag nyaka vagy a húgycső szűkületével rendelkező betegek, olyan betegek, akiknél az
orvosi vagy egyéb kezelések sikertelenek voltak.

Nincs korhatár.
Különösen fontos a műtét ideje vagy a vérveszteség; Szív- és érrendszeri műtéten átesett betegek, vagy BY-PASS-ban szenvedők, szívelégtelenségben, cukorbetegségben, magas vérnyomásban, asztmában és néhány krónikus tüdőbetegségben szenvedők, VÉRZÉSI hajlamúak vagy vérhígítókat használók, betegek, akiknek intenzív ápolásra lesz szükségük műtéti beavatkozásokhoz, életkor A PVP módszer ideális módszer azok számára a betegek számára, akik félnek a műtéttől, akik azt akarják, hogy szexuális tevékenységük a korábbiakhoz hasonlóan folytatódjon, ezért kerülik az egyéb műveleteket, és nem akarják ezeket a módszereket.

KIT NEM ALKALMAZHATÓ?

Akut prosztatagyulladásban és súlyos húgyúti fertőzésben szenvedő betegek nem adhatók kezelés nélkül. Csak prosztatarákban szenvedő betegeknél alkalmazható annak biztosítására, hogy a beteg vizelhessen.

MILYEN ANTESZÉZIAI MÓDSZER MEGFELELŐ?

PVP; Helyi, gerinces vagy általános érzéstelenítésben végezhető. Helyi érzéstelenítésben végezhető olyan betegeknél, akiknek általános állapota elég rossz ahhoz, hogy ne kapjanak általános érzéstelenítést, ami további előnyt jelent az ilyen betegek számára.

ÖSSZEFOGLALÓ a GREENLIGHT PVP RENDSZER

Ez egy olyan kezelési módszer, amely nem okoz súlyos ödémát, szinte nem igényli a KÓRHÁZBAN LÉGZÉST, azonnal helyreállítja a húgyúti panaszokat és nagyon alacsony a műtéti kockázata !!! Ez az új rendszer nagyon rövid működési idő alatt elpárolog és teljesen eltávolítja a prosztata megnagyobbodott szövetét. Minden panasz rövid idő alatt csökken! Ez egy olyan módszer, amely szinte nem vérzik. Emiatt még azok a betegek is sikeresen kezelhetők, akik szív- és érrendszeri betegségek miatt fokozzák a vérzést. A prosztata a fejlett országokban a BPH-kezelés új aranystandardjává válik. A TURP-hoz és más kezelési módszerekhez képest ez egy olyan kezelés, amely nagyon rövid idő alatt biztosítja a gyógyulást. Általában az eljárás után a szondát legfeljebb 1 napig kell a beteghez rögzíteni. Általában ez egy napi (betegen kívüli) eljárás. Általában legfeljebb 1 napos kórházi tartózkodást igényel. A műtét utáni merevedési probléma (impotencia) és a vizeletinkontinencia (inkontinencia) nem látható. Mindenképpen megőrzi az életminőséget.

EGYÉB KEZELÉSI MÓDSZEREK

 • Várj, lásd (várakozás)
 • A prosztata transzuretrális metszése (TUIP)
 • Transurethral mikrohullámú termoterápia (TUMT)
 • Transzuretralis tűeltávolítás (TUNA)
 • Nagy intenzitású fókuszált ultrahang (HIFU)
 • Vízzel indukált termoterápia (WIT)
 • A prosztata transzuretrális ultrahangos aspirációja
 • A prosztata vizuális lézeres ablációja (VLAP)
 • Holmium: YAG lézer (HoLEP és HoLAP)
 • A prosztata intersticiális lézeres koagulációja (ILC)
 • Krioterápia
 • Léggömb dilatáció
 • Intraurethralis sztentek