Whatsapp Whatsapp
telefon Hívj most

Vese-ureter

MI AZ EGYSZERŰ VESE CYST? Milyen tüneteket ad?

A ciszták folyadékkal töltött tasakok. Megfigyelhető a test különböző részein; vese az egyik ilyen. Mivel a ciszták általában nem okozhatnak tüneteket;

  • Magas vérnyomás

  • Gyulladás

  • Szikla

  • Vérzés

  • Olyan problémákat is okozhatnak, mint a veseelégtelenség.

MIKOR SZÜKSÉGES A KEZELÉS AZ EGYSZERŰ VESE CISTÁBAN?

Általában 10 cm átmérőig nem okoz jelentős problémát. Ezért ezeket a cisztákat csak akkor kell kezelni, ha túl sokat nőnek. Ha a szint fölé emelkedik és / vagy a ciszták magas vérnyomást, gyulladást és veseelégtelenséget okoznak, akkor kezeljük.

Hogyan szerveződik az egyszerű vesebetegség kezelése?

A kezelés célja; a ciszta által létrehozott nyomáshatás kiküszöbölésére.

Ezért:

  • Perkután ultrahangos aspiráció: Itt a ciszta folyadékot úgy ürítik le, hogy tűvel belépnek ultrahang irányításával. Ez egy átmeneti, de könnyed módszer. Nem igényel érzéstelenítést, és ambuláns körülmények között is elvégezhető.

  • Műtét: A cisztát nyílt műtéttel vagy laparoszkópos technikákkal távolítják el. Végleges gyógyulást biztosít. Kórházi kezelést igényel, műtéti körülmények között és érzéstelenítésben végezzük.

MI A VES ADENOMA, HOGYAN KEZELIK?

Ez a vese leggyakoribb szilárd és jóindulatú daganata. (7-22%). A rosszindulatú daganat potenciálja az adenoma méretével arányosan nő (3 cm felett). Ezért részleges vagy radikális nephrectomia szükséges lehet.

MI A VES ANGIOMYOLIPOMA, HOGYAN KEZELIK?

A vese jóindulatú daganata. Ha a zsírban, simaizomban és vénában gazdag angiomyolipoma 6 cm-nél nagyobb; Lumbális fájdalmat, hematuriát, magas vérnyomást és vérzéses sokkot okozhat intrarenalis és perirenalis vérzés következtében. Problémás helyzetekben; sürgősségi nephrectomiát, részleges vagy nephron-kímélő nephrectomiát vagy embolizációt végeznek.

Mi a leggyakoribb vese HABIS daganat?

Vese adenokarcinóma; Olyan nevek által is ismert, mint a vesesejt (sejtes) Ca (rák), a Hypernephroma vagy a Grawitz tumor. Ez az összes rosszindulatú daganat 3% -át, a vese rosszindulatú daganatok 86% -át teszi ki.

Mi okozza a vese rákot?

Bár az ok nem világos; genetikai tényezők; a fejlett országokban élők (a diagnosztikai módszerek könnyebb alkalmazása miatt); azoknál, akik zsírban és koleszterinben gazdag étrendet tartanak; A kadmium-, azbeszt-, petrolkémiai és bőriparban dolgozók számára; Beszámoltak arról, hogy azok, akik sziagarát isznak, nagyobb kockázattal járhatnak a veserákban.

Milyen tünetei vannak a veseráknak?

Bár a késői szakaszban fordul elő, 3 fő tünete van.

1. Hematuria (véres vizelés),

2. ágyéki (derék) fájdalom,

3. Szentmise

Kivéve azokat; A varicocele, a magas vérnyomás, a gyengeség, a fogyás, a vérszegénység, a láz és az áttétek tünetei szintén előrehaladott stádiumokban láthatók.

MILYEN VIZSGÁLATOK FELHASZNÁLHATÓK A veserák diagnosztizálásában?

Ultrahang: Diagnosztikai értéke 90% a szilárd vagy cisztás vesedaganatok diagnosztizálásakor. Ez az első elvégzendő diagnosztikai módszer.

Urográfia (DUSG-IVP): Megmutathatja a vese kontúrjainak és gyűjtőrendszerének szabálytalanságát, parenchymás károsodás esetén a vesefunkció elvesztését.

Számítógépes tomográfia (CT): A tumor lokális elterjedésének, a regionális lymphadenopathiának és a tumor thrombusának diagnosztizálása a vena véna vagy vena cava, máj, lép metasztázisok esetén CT-vel lehetséges.

 Color Doppler USA és Cavagraphy. CT-n kimutatott gyanús daganat trombusokban kell végrehajtani.

 Vese-angiográfia: Alkalmazható olyan esetekben, amikor a CT nem elegendő a szolid tumorok differenciáldiagnózisában.

Milyen kezelési lehetőségek vannak a veserákban?

A rosszindulatú vesedaganatok kezelésében 1. műtét, 2. embolizáció és 3. immunterápiás lehetőség áll rendelkezésre.

MILYEN ALKALMAZÁSOK A MŰTÉTELI TECHNIKÁK A VESRÁKBAN?

Technikailag nyílt műtéttel és laparoszkópos műtéti technikákkal hajtható végre, a daganat típusának, helyének, méretének, egy- vagy kétoldalúnak, a beteg általános állapotának és végső soron a sebész tapasztalatának megfelelően;

a. Radikális nephrectomia 

b. Nephron kímélő műtét

Végezhetjük (részleges) nephrectomia vagy tumor enukleáció formájában (csak a tumor eltávolítása).

MI A KEZELÉSI LEHETŐSÉG A FEJLETT VESRÉKBEN?

Sugárterápia:

A veserák radiorezisztens (ellenáll a sugárzásnak). Alkalmazható azonban palliatív célokra.

Kemoterápia:

Nincs egyetlen vagy kombinált citosztatikus szer, amely jelentős hatást gyakorolna a veserákra. Bár számos kombinált terápiát kipróbáltak, a hatás 5-10% és rövid.

Immunterápia: Az elmúlt években önmagában interferont vagy az interferon kombinációját alkalmazták vinblasztinnal és interleukinnal, de az eredmények nem kielégítőek.

MILYEN ÉLETVÁRMÁNY A VESRÉKBEN?

Míg a korai szakaszban 5 évig 90–100%, az előrehaladott szakaszban ez az arány 20% -ra csökken.

Ezért;

A rutinvizsgálatok (minden nyugati ultarsonográf) jelentősége nyilvánvaló. Minél előbb ismerik fel a betegséget, annál könnyebb és sikeresebb lehet a kezelés.

 

Mi okozza a vesegyűjtő rendszert és az ureter tumorokat?

Bár a pontos ok nem világos;

A dohányzás - hosszú ideig bizonyos fájdalomcsillapítók, például fenacetin alkalmazásával - a ciklofoszfamid nevű kemoterápiában használt gyógyszer hosszú ideje - krónikus húgyúti fertőzés - hosszú ideig kezeletlen kövek - a húgyúti elzáródást okozó betegségek - a balkáni nephropathia felelős.

  

Milyen tünetei vannak a vesebegyűjtő rendszernek és az uretrális daganatoknak?

80%  Fájdalommentes MAKROSZKÓPOS (látható) HEMATURIA (vérzés a vizeletben) 

Nem specifikus megállapítások, például hasi fájdalom - fogyás - hányinger / hányás - vérszegénység is előfordulhat.

 

Hogyan diagnosztizálható a vesekagyűjtő rendszer és az ureter tumorok?

Amíg az ellenkezője nem bizonyított, minden fájdalommentes hematuriát azzal a gonddal kell megközelíteni, hogy mögöttes daganatos esemény áll fenn.

 

Először az ultrahangvizsgálatot (USA) és / vagy az urográfiát (IVP) kell elvégezni. 

USA: Megmutathatja a vese medencéjének tömegét, vagy a felsõ oldalon az ureter tömegének köszönhetõen megnagyobbodás képeket készíthet.

IVP: A vese kitöltési hibája és a működés hiánya (nem működés) mutatkozhat.

Számítógépes tomográfia (CT): Ezt a vizsgálati módszert kell előnyben részesíteni, mert megmutathatja mind a vesemedence, mind az ureter tömegét, valamint a környező szövetek áttétjeit.

Az URETEROSKÓPIA olyan vizsgálat, amelyet el lehet végezni, hogy az ureter belseje tisztábban lásson vérzésben, amelynek okát más vizsgálatokkal nem lehet meghatározni.

Ezenkívül: Retrográd pyelográfia - citológia és cisztoszkópia is elvégezhető.

 

Milyen a kezelés a vesebegyűjtő rendszerben és az uretrális daganatokban?

Nephroureterectomia (vese + ureter + az ureter eltávolítása a hólyagból)

az ideális kezelés. Ez az eljárás nyílt műtéttel vagy laparoszkóposan végezhető.

Konzervatív (konzervatív - szervmegtakarító) megközelítéseket (például endoszkópos reszekció - tm. Az ureter vagy a neocystostomia kivágása és végpontok közötti anasztomózisa) kipróbálhatók alacsony fokozatú és stádiumú daganatokban. Kemoterápia és / vagy sugárterápia kipróbálható áttétes esetekben.

MI AZ AKUT PIALONEFRITIS? Melyek a tényezők?

Ez egy fertőző és gyulladásos betegség, amely a vese medencéjét és a parenchymát érinti. A fertőzés leggyakoribb okai Ech. coli, proteus és klebsiella fajok.

 

MILYEN KÉSZÜLÉK TALÁLHATÓ AZ AKUT PYELONEFRITISRE?

 Előkészítő tényezők; anyagcsere-rendellenességek, például vizeletrendszeri rendellenességek, elzáródások (elzáródások), vizeletrendszeri kövek, cukorbetegség (cukorbetegség) és hiperurikémia (olyan állapotok, amikor a vér karbamidja van), terhesség, fájdalomcsillapítók használata és a húgyúti rendszerben lévő idegen testek (például katéterek, stentek) számolhatók.

Melyek az akut PIALONEFRITIS tünetei és eredményei?

Az akut pyelonephritis lángoló lefolyású betegség. Van egy akut betegség kép fáradtsággal. Általános állapotzavar látható. A láz hidegrázással 38 oC fölé emelkedik. A costovertebrális (flank) régióban állandó tompa fájdalom van, ezen a területen érzékenységet észlelnek a vizsgálat során. Ezt a képet hányinger és hányás kíséri. Még hasi feszülés (hasi feszülés - duzzanat), visszapattanó érzékenység, csökkent bélhangok és subileus tünetek is megfigyelhetők. A betegeknek panaszaik vannak a vizelettel és a pyuri-ral (a vizeletvizsgálatban bőségesen előforduló leukociták) is.

Hogyan zajlik a kezelés az akut PIALONEFRITIS-ben?

A betegség képe általában súlyos, kórházi kezelésre és ágynyugalomra van szükség. A páciensből azonnal vér- és vizeletmintákat vesznek. A parenterális folyadékot és az empirikus antibiotikum-kezelést késedelem nélkül el kell kezdeni. A megkezdett kezelést parenterálisan folytatják legalább 1 hétig, és a láz csillapodása után 3 napig. Ezután még 2 hétig orális antibiotikus terápiát kell adni. Eközben, ha bonyolító tényezők gyanúja merül fel, azokat meg kell vizsgálni és kezelni kell.

 

Mit jelent a krónikus pianonfritt meghatározása?

MI A leggyakoribb ok?

A krónikus pyelonephritis egy olyan betegség, amelyet általában gyermekkorban szereznek be, és felnőttkorra terjednek át. Éretlen (éretlen) és fejlődő vesék érintettek. A hegesedés különösen a vese poláris (felső vagy alsó pólusú) régióiban fordul elő. A parenchymában található heg a csészét is meghúzza, megzavarja annak szerkezetét és kitágul (kitágul). A gyermekkorban a leggyakoribb ok a reflux.

Melyek a krónikus PIALONEFRITIS tünetei?

Akut fertőzéses rohamokkal előrehaladhat. Az akut fázisban a lázhoz és az akut pyelonephritishez hasonló kép figyelhető meg. Ha nincs akut fertőzés, akkor általában kevés tünete van.

 

MI A KRÓNIKUS PYELONEFRITIS KEZELÉSE?

Kezelés:
Specifikus kezelés:
1. Orvosi:

A húgyúti fertőzések felszámolása és megelőzése, valamint szükség esetén a hosszú távú szuppresszív antibiotikum-kezelés képezi az orvosi kezelés fő vonalait.
2. Műtét:

Olyan okok, mint anatómiai rendellenességek, elzáródások, kövek, magas fokú reflux vagy reflux, amelyek nem reagálnak az orvosi kezelésre, magas vérnyomás (gyógyszerrezisztens, egyoldalú atrófiás pyelonephritis) sebészeti kezelést igényelnek.

A műtéti kezelés során elsősorban a patológia megszüntetésére irányuló kísérleteket választják. Ha ez nem lehetséges, megfontolhatjuk a nephrectomiát.


Általános óvintézkedések: Fontos a beteg szoros nyomon követése, a húgyúti fertőzések kezelése, a korai diagnózis és a szövődmények kezelése. A betegnek elegendő folyadékot kell inni.